Parowóz Ty51-1 3D
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
-
wygląda jakbyś projektował makietę działającą :-)
zacząłem przygodę z tym całkiem fajnym programem
i troche pytań mi się nasuwa:
może gdzieś nie doczytałem ale
zamierzasz wykonac go potem z papieru
ew. innych materiałów czy pozostaniesz na renderingu?
wrzucasz skany projektu i obrysowujesz czy odtwarzasz wymiary z rysunku?
jaki silnik renderujący używasz do rhino?
to jest rhino 4 czy 5
Pozdrawiam
zacząłem przygodę z tym całkiem fajnym programem
i troche pytań mi się nasuwa:
może gdzieś nie doczytałem ale
zamierzasz wykonac go potem z papieru
ew. innych materiałów czy pozostaniesz na renderingu?
wrzucasz skany projektu i obrysowujesz czy odtwarzasz wymiary z rysunku?
jaki silnik renderujący używasz do rhino?
to jest rhino 4 czy 5
Pozdrawiam
Witam
Krowaklara wszystkie elementy poza kilkoma wyjątkami jak korbowody były jak do tej pory wykonane z dokumentacji konstrukcyjnej parowozu czyli takich rysunków technicznych z podanymi wymiarami danego elementu. Oczywiście podczas projektowania posiłkuje się zdjęciami, innymi materiałami oraz sugestiami forumowiczów którzy siedzą w klimacie kolejnictwa.
Niestety nie jestem, aż taki dobry w grafice komputerowej aby to wprowadzić w ruch ale może kiedyś podszkolę się w tym temacie .
Używam standardowego renderingu Rhino 5.
Model jak na razie jest w fazie projektowania potem zobaczymy, pomyślimy miło by było postawić na półce, może jakieś elementy pójdą do druku w 3D jak ruchomy układ napędny, ale karton to karton
Krowaklara wszystkie elementy poza kilkoma wyjątkami jak korbowody były jak do tej pory wykonane z dokumentacji konstrukcyjnej parowozu czyli takich rysunków technicznych z podanymi wymiarami danego elementu. Oczywiście podczas projektowania posiłkuje się zdjęciami, innymi materiałami oraz sugestiami forumowiczów którzy siedzą w klimacie kolejnictwa.
Niestety nie jestem, aż taki dobry w grafice komputerowej aby to wprowadzić w ruch ale może kiedyś podszkolę się w tym temacie .
Model jak na razie jest w fazie projektowania potem zobaczymy, pomyślimy miło by było postawić na półce, może jakieś elementy pójdą do druku w 3D jak ruchomy układ napędny, ale karton to karton
draccus pisze:Witam
Najlepsze balustrady
Przy okazji ostatniej wizyty w Skierniewicach przypomniałem sobie o Twojej relacji i porobiłem na próbę trochę zdjęć prawdziwego Ty51-1. Daj znać na priv, który fragment chciałbyś, aby dokładniej obfotografować (jak robiłem zdjęcia, to nie pamiętałem, czy potrzebujesz zdjęć silnika, czy stawidła ). Miarka na zdjęciach ma 50cm (działki główne co 5cm).
Co do animacji układu napędowego to przypomniało mi się modelowanie wąskotorowego Py27, które realizowałem trzy lata temu w Blenderze:
Projekt poszedł w odstawkę, ale w końcu do niego wrócę i może nawet dorobię jakiś tutorial odnośnie animacji parowozu.
Powodzenia i wytrwałości w dalszym dłubaniu - model już na tym etapie powala szczegółowością.
Co do animacji układu napędowego to przypomniało mi się modelowanie wąskotorowego Py27, które realizowałem trzy lata temu w Blenderze:
Projekt poszedł w odstawkę, ale w końcu do niego wrócę i może nawet dorobię jakiś tutorial odnośnie animacji parowozu.
Powodzenia i wytrwałości w dalszym dłubaniu - model już na tym etapie powala szczegółowością.
Dzięki za odzew zdjęcia na pewno się przydadzą. Swego czasu tez byłem i robiłem fotki w Skierniewicach co napisałem w pierwszym poście, ale było to zanim wpadłem na pomysł zrobienia tego parowozu w 3D i były bez przymiaru bo myślałem że są wszystkie plany na zonku .
Animacja jest świetna i ukazuje jak to się wszystko porusza, ja na razie jestem na etapie statycznym może kiedyś coś tam popróbuje w tej materii no i oczywiście praca nad Peigrekiem kozak:)
A jak tam twoja EU07 bo chyba nie ukończona i w odróżnieniu od tej angrafu posiadała wnętrze i była bardzo szczegółowa co mnie bardzo ujęło.
No i jeszcze jedno mega szacun za Repozytorium PKP.
Animacja jest świetna i ukazuje jak to się wszystko porusza, ja na razie jestem na etapie statycznym może kiedyś coś tam popróbuje w tej materii no i oczywiście praca nad Peigrekiem kozak:)
A jak tam twoja EU07 bo chyba nie ukończona i w odróżnieniu od tej angrafu posiadała wnętrze i była bardzo szczegółowa co mnie bardzo ujęło.
No i jeszcze jedno mega szacun za Repozytorium PKP.