[R/G] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] motorówka Straży Granicznej "Kaszub" (1:50 GPM)
Strasznie duży ten miotacz płomieni, a może pukawki małe. Taśmy z nabojami wywołałyby efekt „łaaał”
będziesz na PIWKu? wziąłbyś
Nie każdemu się chce robić detal samodzielnie. Wówczas 3d to zbawienie. O ile ma dobrą jakość. Bo wiele dostępnych na rynku to słabizna.
Może sE robić ręcznie, w mniej lub bardziej wymyślny sposób, można kupić, można samemu drukować, co kto chce. I tak powinno być.
A taśmy. Hmmm... z lenistwa nie zrobiłem w korpusie otworów komory nabojowej. Nie ma więc gdzie taśmy wsunąć. Poza tym, a może przede wszystkim, taśmy to chyba zakładano przed samym SZCZelaniem. Nie przypominam sobie zdjęcia jednostki pływającej gdzie w km-ie byłyby taśmy. W ogóle to na zdjęciach km-y są w pokrowcach . Tak, że czuję się rozgrzeszony
Raczej szablon
Miotacz klasyczny o wysokości 8 cm. Pukawka ma łącznie wysokości 3 cm. Stąd na takim ujęciu z góry wygląda, że są mikre.
Cały dzisiejszy urobek, to przyklejenie km-ów na miejsca. W wycinance błędnie zaznaczone są punkty przyklejenia. I na rufie i na dziobie dwie nóżki statywu winny być na prawej burcie (wg planów). Co ciekawe - rysunki montażowe pokazują takie ustawienie. Rysunek zestawieniowy zaś inne, a białe kropki na podłogach wnęk jeszcze inne. Widać na zdjęciu średnio udanie zamalowane białe kropki na podłodze
Z uzbrojeniem wygląda bardziej jadowicie:
SiEM zobaczy. Przyszły tydzień mam ciężki w robocie, sporo wyjazdów i mitingów. Ale powiedzmy, że na razie nie wykluczam
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Początki masztu.
Pierwotnie zamierzałem wykonać maszt z drewna. Wystrugałem nawet pal masztu z jakiejś okrągłej listewki wygrzebanej w przydasiach, przy użyciu papieru ściernego i "dremela".
Pozował on na kilku zdjęciach. Ostatecznie jednak, po przemyśleniu sprawy, zrezygnowałem z drewna na korzyść mosiądzu. Od czasu bowiem, gdy udaje mi się zlutować jako tako dwa druty ze sobą, mam większe zaufanie do połączeń lutowanych, niż do klejonych, w tego typu detalach.
Na zdjęciu pozuje maszt i reja, która zostanie użyta, oraz maszt z drewna:
Elementy gotowe pochodzą z zestawu Mastera - uniwersalne maszty i reje w różnych rozmiarach sygnowane skalą 1/350, co oczywiście nie ma znaczenia. Bardzo dobry wyrób. Polecam. Szczególnie zwężające się reje dodają +5 do wyglądu. Szczęśliwie nie mam pamięci do cen ale coś koło 35-40 zł za opakowanie. Z racji tego, że cena jest pojęciem względnym, pominę określenie czy to dużo czy mało, pozostawiając to każdemu do własnego rozważenia .
Takie zestawy:
Niezawodną pastą Koki przylutowałem uchwyty do mocowania lin i połączyłem elementy. Jak elementy są należycie unieruchomione to zlutowanie ich nie nastręcza większych problemów:
I fuknięty podkładem Motip w oczekiwaniu na ciONG dalszy:
Pierwotnie zamierzałem wykonać maszt z drewna. Wystrugałem nawet pal masztu z jakiejś okrągłej listewki wygrzebanej w przydasiach, przy użyciu papieru ściernego i "dremela".
Pozował on na kilku zdjęciach. Ostatecznie jednak, po przemyśleniu sprawy, zrezygnowałem z drewna na korzyść mosiądzu. Od czasu bowiem, gdy udaje mi się zlutować jako tako dwa druty ze sobą, mam większe zaufanie do połączeń lutowanych, niż do klejonych, w tego typu detalach.
Na zdjęciu pozuje maszt i reja, która zostanie użyta, oraz maszt z drewna:
Elementy gotowe pochodzą z zestawu Mastera - uniwersalne maszty i reje w różnych rozmiarach sygnowane skalą 1/350, co oczywiście nie ma znaczenia. Bardzo dobry wyrób. Polecam. Szczególnie zwężające się reje dodają +5 do wyglądu. Szczęśliwie nie mam pamięci do cen ale coś koło 35-40 zł za opakowanie. Z racji tego, że cena jest pojęciem względnym, pominę określenie czy to dużo czy mało, pozostawiając to każdemu do własnego rozważenia .
Takie zestawy:
Niezawodną pastą Koki przylutowałem uchwyty do mocowania lin i połączyłem elementy. Jak elementy są należycie unieruchomione to zlutowanie ich nie nastręcza większych problemów:
I fuknięty podkładem Motip w oczekiwaniu na ciONG dalszy:
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
- Sklejacz Maciej
- x 110
I że niby to takie proste...
Tak wiem, wszystko jest trudne zanim stanie się proste.
Moje zanim stanie się proste jeszcze nie nadeszło więc cieszę oczy Twoimi zdjęciami.
Pozdrawiam.
Tak wiem, wszystko jest trudne zanim stanie się proste.
Moje zanim stanie się proste jeszcze nie nadeszło więc cieszę oczy Twoimi zdjęciami.
Pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
Witam.
Dzisiaj było w Gdyni święto morza i Muzeum Marynarki Wojennej było za darmo, zrobiłem kilka fotek naszym prawdziwym perełkom i może te trzy zdjęcia szczegółów ci się przydadzą.
Tak pomyślałem o twoim modelu jak patrzyłem na Batorego, okres ten sam.
Dzisiaj było w Gdyni święto morza i Muzeum Marynarki Wojennej było za darmo, zrobiłem kilka fotek naszym prawdziwym perełkom i może te trzy zdjęcia szczegółów ci się przydadzą.
Tak pomyślałem o twoim modelu jak patrzyłem na Batorego, okres ten sam.
że na razie nie wykluczam
no to jakbyś jednak przybył, to pokazałbyś, jak fachowo sklejać pleksę
no to jakbyś jednak przybył, to pokazałbyś, jak fachowo sklejać pleksę
Tyle było zachodu aby burt nie powgniatać a teraz trzeba będzie to chyba zrobićzablo1978 pisze:Tak pomyślałem o twoim modelu jak patrzyłem na Batorego, okres ten sam.
ja sklejam tylko niefachowo. Mi wystarczy, ale wypływki na łączeniach nie są zbyt estetyczne, choć nie rzucają się aż tak w oczy, no chyba, że się na nie spojrzy
Na jutubie widziałem filmy jak fachowcy kleją, ale nic nie zapamiętałem
Sarkofag dla Kaszuba, przed chwilą polepiony:
Batory leży na stosie . Chyba jednak wolę gładkie burty.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
dla mnie, to i tak będzie fachowo, bo sam kiedyś, daaaaawno temu, sklejałem ale z szyby na jakiś klej, co się po paru latach(?) zanikł