"Calypso" Jacquesa Costeau
Moderator: kartonwork
-
- x 1
-
- x 1
grzegorzu, przeszukałem całe forum oraz przegoglowałem cały internet i nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na pytanie co trzeba zrobić by wymodelować tak realistycznie wyglądającą wodę - czy ta woda jest z jakiegoś zestawu czy sam wpadłeś na to jak ją zrobić ?
acha, i jaka jest skala tej wody bo ciężko ustalić na tej fotografii.
acha, i jaka jest skala tej wody bo ciężko ustalić na tej fotografii.
-
- x 1
A więc drogi Tomaszu , w 2000 roku pewna ekipa budowlana wynajęta przez dewelopera wybudowała osiedle mieszkaniowe . Poczas prac budowlanych pociągnięto rury , a następnie hydraulicy zamontowali kran . Finalnie pan od kafelek przytwierdził zlew. Woda jest w skali 1/45 tak jak cały model. Kleiłem ją butaprenem na styk , nie przepraszam , klejem BCG. Jestem z niej bardzo zadowolony , ponieważ chlapie się dość realistycznie.
-
- x 1
Grzegorzu - każda plątanina kabli ma w sobie urok
Zdradził byś nieco więcej szczegółów odnośnie elektroniki ? Widze odbiorniczek Sanwy gdzieś tam w tle serwo (fajnie bo będzie ster ) a ciekawi mnie jeszcze sporo rzeczy np: jakiego nadajnika używasz, ile kanałów, czy oświetlenie też będzie zdalnie sterowane (załącz wyłącz) itd..
Wiem żem kapyśny no ale wkońcu technik elektronik i uwiebiam połączenie elektroniki z modelarstwem
Pozdrawiam
Zdradził byś nieco więcej szczegółów odnośnie elektroniki ? Widze odbiorniczek Sanwy gdzieś tam w tle serwo (fajnie bo będzie ster ) a ciekawi mnie jeszcze sporo rzeczy np: jakiego nadajnika używasz, ile kanałów, czy oświetlenie też będzie zdalnie sterowane (załącz wyłącz) itd..
Wiem żem kapyśny no ale wkońcu technik elektronik i uwiebiam połączenie elektroniki z modelarstwem
Pozdrawiam
-
- x 1
No u muszę Cię rozczarować , aparaturka , najprostrza i najtańsza Saber , dwu kanałowa , regulator za to lepszy - ezx-r Hiteca - tu podziękowania za słuszne wskazanie forumowemu koledze , silniki Aeronaut z przekładnia , kable w silikonowej koszulce od silników. Dodatkowo orczyki gotowe 90stopni, zamierzam kupic jeszce cięgła gotowe z regulacją do sterów , bo tymczasem zrobiłem to na druty zabezpieczone przed wypadnięciem kawałkami plastiku - ale to niepewne zabezpieczenie. W przyszłym tygodniu je zakupię. Wszystko już działa , teraz walczę z ładowaniem akumulatorków , do radia i odbiornika wchodzi ich 12 -paluszków , musze zakupić wiekszą ładowarkę , bo od cyfrówki moge włozyć tylko dwie . Swiatło zapalać będę pstryczkiem elektryczkiem , bo nie ma potrzeby pływania z zapalonym światłem w nadbudówkach. Do kolejnego modelu zamówiłem już porządny zestaw do sterowania 6 kanałowy , i tam popróbuje swych sił robiac więcej elementów ruchomych . Akumulatory do zasilania silników to aku Sanyo , mam dwa zestawy . Zobaczymy co z tego wyjdzie . W niedziele może uda się potaplać kadłubem w dziecięcym basenie w ogródku , jak zdołam naładować wszystkie paluszki, a nie uda mi się kupić jutro większej ładowarki.
-
- x 1
-
- x 1