*[Relacja/Kolej] Lokomotywa Trevithicka z 1802r.
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Kolej] Lokomotywa Trevithicka z 1802r.
Witam.
Postanowiłem skleić pierwszą lokomotywę w swoim życiu. Jako pierwszy model najbardziej odpowiedni wydawał mi się pierwszy przedstawiciel tych jakże pięknych maszyn, czyli pierwsza lokomotywa Richarda Trevithicka "Coalbrookdale locomotive". Została ona zbudowana w 1802 roku, poruszała się po torach o szerokości 3 stóp wykonanych z odlewanych żelaznych sztab. Jako pierwsza lokomotywa na świecie została uznana następna lokomotywa Trevithicka Pen-y-Darren, która była większą wersją poprzedniczki, ale z kilkoma znaczącymi poprawkami. Poprawiono m.in. dostęp do paleniska, bo poprzednio trzeba było się wczołgiwać pod korbowód. Tutaj znajduje się filmik przedstawiający pełnowymiarową, działającą replikę lokomotywy.(Btw. Ciekawe, że podali złą nazwę, oraz zmienili rozstaw szyn)
Model wykonuję w skali 1:25 i po złożeniu będzie miał wymiary 17cmx10,4cmx4,74cm, czyli będzie dość drobniutki.
Jeśli uda mi się wszystko spasować z dokładnością 0,1-0,3mm to model będzie posiadał ruchome koła, tryby, korbowody, tłok, wodziki, stawidło i otwieraną klapę paleniska.
Budowę zacząłem od sklejenia torów, a następnie przeszedłem do kół. Tu zaczęły się schody... Wykonanie tego koła zajęło mi jakieś 3,5 godziny.
Dzisiaj zabiorę się za pomalowanie czarnym podkładem koła i torów.
P.S. Jeśli czas dopisze, to lokomotywa ta zapoczątkuje całą serię lokomotyw zbudowanych przed 1830r. (na razie zebrało się jakieś 20 lokomotyw). Chętnie przygarnę plany, zdjęcia, artykuły dotyczące tego tematu (sebastian_b17@wp.pl)
Pozdrawiam.
Postanowiłem skleić pierwszą lokomotywę w swoim życiu. Jako pierwszy model najbardziej odpowiedni wydawał mi się pierwszy przedstawiciel tych jakże pięknych maszyn, czyli pierwsza lokomotywa Richarda Trevithicka "Coalbrookdale locomotive". Została ona zbudowana w 1802 roku, poruszała się po torach o szerokości 3 stóp wykonanych z odlewanych żelaznych sztab. Jako pierwsza lokomotywa na świecie została uznana następna lokomotywa Trevithicka Pen-y-Darren, która była większą wersją poprzedniczki, ale z kilkoma znaczącymi poprawkami. Poprawiono m.in. dostęp do paleniska, bo poprzednio trzeba było się wczołgiwać pod korbowód. Tutaj znajduje się filmik przedstawiający pełnowymiarową, działającą replikę lokomotywy.(Btw. Ciekawe, że podali złą nazwę, oraz zmienili rozstaw szyn)
Model wykonuję w skali 1:25 i po złożeniu będzie miał wymiary 17cmx10,4cmx4,74cm, czyli będzie dość drobniutki.
Jeśli uda mi się wszystko spasować z dokładnością 0,1-0,3mm to model będzie posiadał ruchome koła, tryby, korbowody, tłok, wodziki, stawidło i otwieraną klapę paleniska.
Budowę zacząłem od sklejenia torów, a następnie przeszedłem do kół. Tu zaczęły się schody... Wykonanie tego koła zajęło mi jakieś 3,5 godziny.
Dzisiaj zabiorę się za pomalowanie czarnym podkładem koła i torów.
P.S. Jeśli czas dopisze, to lokomotywa ta zapoczątkuje całą serię lokomotyw zbudowanych przed 1830r. (na razie zebrało się jakieś 20 lokomotyw). Chętnie przygarnę plany, zdjęcia, artykuły dotyczące tego tematu (sebastian_b17@wp.pl)
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony pt lip 13 2007, 14:45 przez Sebb, łącznie zmieniany 3 razy.
Radomski Klub Modelarsko-Historyczny SOKÓŁ
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Coalbrookdale locomotive 1802 rysunki złożeniowe 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
- Krzysiek D
Witam.
Pierwsza oś i kocioł są niemal gotowe.
P.S. Te "piękne" zacieki to efekt rozpuszczającego farbę lakieru Capon, którego używam do impregnacji papieru. Model będzie malowany, więc nie ma problemu.
Pozdrawiam.
Pierwsza oś i kocioł są niemal gotowe.
P.S. Te "piękne" zacieki to efekt rozpuszczającego farbę lakieru Capon, którego używam do impregnacji papieru. Model będzie malowany, więc nie ma problemu.
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Witam.
Pracy ciąg dalszy...
Władowałem w model mnóstwo kasy (całe 20gr). Poniesione nakłady rekompensuje znacznie poprawiona stabilność (kocioł zachowuje się jak wańka-wstańka).
Model wreszcie stanął na czterech kołach.
Wszystkie tryby jakoś się kręcą. Wymagają jedynie trochę szlifowania, aby zyskać pełną płynność ruchu.
Pozdrawiam.
Pracy ciąg dalszy...
Władowałem w model mnóstwo kasy (całe 20gr). Poniesione nakłady rekompensuje znacznie poprawiona stabilność (kocioł zachowuje się jak wańka-wstańka).
Model wreszcie stanął na czterech kołach.
Wszystkie tryby jakoś się kręcą. Wymagają jedynie trochę szlifowania, aby zyskać pełną płynność ruchu.
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
- Krzysiek D
Witam.
Dorobiłem koło zamachowe, tryb i wał do niego, oraz jakiś element kotła.
Doszlifowałem też tryby, więc wszystko chodzi z niemal zerowym oporem.
Małe pytanko do kolejarzy. Co to za obły element montowany do kotła? (na zdjęciu leży pod kotłem)
Krzysiek wygadał niespodziankę, którą mam zamiar zrobić na koniec relacji.
Co do kasy, to mam nadzieję, że ktoś nie potraktuje go jak świnkę skarbonkę.
Pozdrawiam.
Dorobiłem koło zamachowe, tryb i wał do niego, oraz jakiś element kotła.
Doszlifowałem też tryby, więc wszystko chodzi z niemal zerowym oporem.
Małe pytanko do kolejarzy. Co to za obły element montowany do kotła? (na zdjęciu leży pod kotłem)
Krzysiek wygadał niespodziankę, którą mam zamiar zrobić na koniec relacji.
Co do kasy, to mam nadzieję, że ktoś nie potraktuje go jak świnkę skarbonkę.
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Witam.
Skleiłem komin, palenisko i zabrałem się za nity i śruby.
Pozdrawiam.
Skleiłem komin, palenisko i zabrałem się za nity i śruby.
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Witam.
Wykonałem wszystkie śruby i cześć tłoka ze stawidłem.
Zabrałem się za malowanie kotła farbą węglową mojego pomysłu (lakier Capon + miał węglowy). Całość solidnie wypolerowałem sidoluxem.
Pozdrawiam.
Wykonałem wszystkie śruby i cześć tłoka ze stawidłem.
Zabrałem się za malowanie kotła farbą węglową mojego pomysłu (lakier Capon + miał węglowy). Całość solidnie wypolerowałem sidoluxem.
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Witam.
Po powrocie z wakacji wracam do pracy. Dzisiaj zabrałem się za walorkę kotła i po raz pierwszy w życiu wykonałem rdzawe zacieki.
Też mam pomysł na opublikowanie modelu. Gdy go skończę to podam więcej szczegółów.
P.S.
Bardzo się cieszę, że model się podoba. Powstanie ich więcej jeśli dokumentacja dopisze...
Pozdrawiam.
Po powrocie z wakacji wracam do pracy. Dzisiaj zabrałem się za walorkę kotła i po raz pierwszy w życiu wykonałem rdzawe zacieki.
Też mam pomysł na opublikowanie modelu. Gdy go skończę to podam więcej szczegółów.
P.S.
Bardzo się cieszę, że model się podoba. Powstanie ich więcej jeśli dokumentacja dopisze...
Pozdrawiam.
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%
Star 660
CSS H.L. Hunley
Diorama Grenlandii 30%