*[Relacja/Samolot] Jak 1b z Answeru.
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Samolot] Jak 1b z Answeru.
Witam wszystkich w mojej pierwszej relacji na tym forum.Modelarstwem kartonowym zacząłem się zajmować jakieś dwadzieścia lat temu, kleiłem wtedy wszystko co udało się zdobyć.Potem była szkoła wojskowa,założyłem rodzinę i nie było czasu na lepienie.Od roku gdy jestem na emeryturze mam trochę czasu na swoje hobby.
Kleję głównie samoloty szczególnie lubię te okresu pierwszej wojny światowej.Tym razem nietypowo sklejam Jak 1b z wydawnictwa Answer,dokupiłem również zestaw laserowo wycinanych wręg i wyszperałem w moich szpargałach kabinkę od Jaka 3 (mam nadzieje że da się przerobić). No dobra na początek okładka
Na początek całe arkusze potraktowałem lakierem akrylowym w sprayu.Następnie według opisu montaż kabiny
stelaż wykonałem z makaronu
kabinka została oklejona na razie wszystko pasuje doskonale.
następny segment ok.
tutaj na wrędze III należy samemu wyciąć otwór na karabin.
Część nr 4b osłona karabinu UBS odrobinę za mała.
tutaj też wyciąłem i zaczerniłem otwór na krawędzi wręgi nr II ,z drugiej strony wkleiłem zaślepkę.
wręga nr I była minimalnie za mala ratowałem się paskiem brystolu,ale udało się.
ten segment okazał się trudny do uformowania a na dodatek pofalowały mi się płaskie boki tej części, ratowałem się wklejeniem od wewnątrz pasków kartonu i po kłopocie.
teraz wygląda to tak,część ogonowa jeszcze nie przyklejona czeka na kratownice i zespół kółka ogonowego.
Pozdrawiam Tomasz.
Kleję głównie samoloty szczególnie lubię te okresu pierwszej wojny światowej.Tym razem nietypowo sklejam Jak 1b z wydawnictwa Answer,dokupiłem również zestaw laserowo wycinanych wręg i wyszperałem w moich szpargałach kabinkę od Jaka 3 (mam nadzieje że da się przerobić). No dobra na początek okładka
Na początek całe arkusze potraktowałem lakierem akrylowym w sprayu.Następnie według opisu montaż kabiny
stelaż wykonałem z makaronu
kabinka została oklejona na razie wszystko pasuje doskonale.
następny segment ok.
tutaj na wrędze III należy samemu wyciąć otwór na karabin.
Część nr 4b osłona karabinu UBS odrobinę za mała.
tutaj też wyciąłem i zaczerniłem otwór na krawędzi wręgi nr II ,z drugiej strony wkleiłem zaślepkę.
wręga nr I była minimalnie za mala ratowałem się paskiem brystolu,ale udało się.
ten segment okazał się trudny do uformowania a na dodatek pofalowały mi się płaskie boki tej części, ratowałem się wklejeniem od wewnątrz pasków kartonu i po kłopocie.
teraz wygląda to tak,część ogonowa jeszcze nie przyklejona czeka na kratownice i zespół kółka ogonowego.
Pozdrawiam Tomasz.
"Jeżeli wyjdę z tej wojny żywy, będę miał więcej szczęścia niż rozumu..." Manfred freiherr von Richthofen (1892-1918)
Witam ponownie po dłuuugiej przerwie,prace przy budowie jaczka ruszyły ponownie , oto co udało mi się zbudować.
zespół kółka ogonowego zamontowany , ogonek przyklejony do kadłuba.
błąd konstrukcyjny łatwy do usunięcia.
i ogonek gotowy
Teraz skrzydełko.
aby się zmieściły wnęki w skrzydła musiałem usunąć część żeberka nad komorą podwozia.
Skrzydło zostało przyklejone do kadłuba.
Następne będą owiewki kadłub-skrzydło i podwozie - ale to następnym razem.
Pozdrawiam Tomasz.
zespół kółka ogonowego zamontowany , ogonek przyklejony do kadłuba.
błąd konstrukcyjny łatwy do usunięcia.
i ogonek gotowy
Teraz skrzydełko.
aby się zmieściły wnęki w skrzydła musiałem usunąć część żeberka nad komorą podwozia.
Skrzydło zostało przyklejone do kadłuba.
Następne będą owiewki kadłub-skrzydło i podwozie - ale to następnym razem.
Pozdrawiam Tomasz.
"Jeżeli wyjdę z tej wojny żywy, będę miał więcej szczęścia niż rozumu..." Manfred freiherr von Richthofen (1892-1918)
Marcin też to zauważyłem ,wręga III nie była modyfikowana a oklejka pasowała bardzo dobrze linie podziału blach zeszły się prawidłowo,prawdopodobnie wręga III jest za wąska w górnej części, chyba to błąd opracowania
Piterski gdzie klej nie złapał ?
Na usprawiedliwienie sklejałem owiewki BCG -bardzo fajnie zmiękcza karton formuje się to znakomicie ale właściwości lepne są słabe dlatego możliwe że puścił zaraz zrobię przegląd.
Pozdrawiam Tomasz.
Piterski gdzie klej nie złapał ?
Na usprawiedliwienie sklejałem owiewki BCG -bardzo fajnie zmiękcza karton formuje się to znakomicie ale właściwości lepne są słabe dlatego możliwe że puścił zaraz zrobię przegląd.
Pozdrawiam Tomasz.