*[Relacja/Kolej] Wagon 401Ka Gags-t - projekt własny
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
- Maverick33
- x 4
*[Relacja/Kolej] Wagon 401Ka Gags-t - projekt własny
Witam
Niektórzy już myśleli ,że gdzieś się zawieruszyłem
Ale nie ma tak dobrze.
Wagon 401zb - w trzech wersjach ( platforma, wagon z kłonicami i węglarka niskoburtowa) poszedł do wydawcy więc zabrałem się za wagon 401Ka "Gags-t" który już dawno chciałem sobie skleić ale nie miałem dokumentacji.
Teraz posiadając dokumentacje fabryczna + mase zdjęc tegoż wagonu zabrałem się za jego projektowanie i budowe
Budowa pierwszego wagonu nie będzie dokładna - służyć ma do celów projektowania i poprawek. Drugi jaki zbuduje będzie już z gotowego projektu.
Na dzień dzisiejszy mam zaprojektowana rame, bude, wózki, zderzaki, hak i pare detali.
Aktualnie skupiam się na dachu, później przyjdzie czas na drzwi i reszte wyposażenia.
Napisy naniose na koniec.
Model powstaje w skali 1:25 i z myślą o tych co kleją w 1:45 - powstanie też taka wersja projektu.
A tak wygląda przykładowy orginał wagonu 401Ka Gags-t
a to co udało mi się dziś skleić
Jak jutro znajde czas to skleje całą ramę.
Po Gagsie będę sklejał testowo bardzo ciekawy projekt ale to na koniec
Niektórzy już myśleli ,że gdzieś się zawieruszyłem
Ale nie ma tak dobrze.
Wagon 401zb - w trzech wersjach ( platforma, wagon z kłonicami i węglarka niskoburtowa) poszedł do wydawcy więc zabrałem się za wagon 401Ka "Gags-t" który już dawno chciałem sobie skleić ale nie miałem dokumentacji.
Teraz posiadając dokumentacje fabryczna + mase zdjęc tegoż wagonu zabrałem się za jego projektowanie i budowe
Budowa pierwszego wagonu nie będzie dokładna - służyć ma do celów projektowania i poprawek. Drugi jaki zbuduje będzie już z gotowego projektu.
Na dzień dzisiejszy mam zaprojektowana rame, bude, wózki, zderzaki, hak i pare detali.
Aktualnie skupiam się na dachu, później przyjdzie czas na drzwi i reszte wyposażenia.
Napisy naniose na koniec.
Model powstaje w skali 1:25 i z myślą o tych co kleją w 1:45 - powstanie też taka wersja projektu.
A tak wygląda przykładowy orginał wagonu 401Ka Gags-t
a to co udało mi się dziś skleić
Jak jutro znajde czas to skleje całą ramę.
Po Gagsie będę sklejał testowo bardzo ciekawy projekt ale to na koniec
Na warsztacie
Sm48 1:25 - 100-%
Parowóz Ty51 - 60%
Jelcz P662D.43 1:25 - 100%
Parowóz Ty51 - 60%
- Maverick33
- x 4
- Maverick33
- x 4
- Maverick33
- x 4
Ostatnio nie miałem zbytnio dużo czasu na klejenie choć skończyłem projektować dach z całym osprzętem.
Dziś udało mi się znaleźć troszkę czasu i szybko zabrałem się za sklejanie konstrukcji dachu.
Ponieważ dach ma zewnętrzne i wewnętrzne poszycie musiała powstać konstrukcja szkieletu podobna jak w oryginale choć troszkę uproszczona ze względu na ilość elementów.
A tak to wygląda
A tu przymiarka do reszty modelu
Jak żona nie przeszkodzi to może uda się skleić cały dach.
Dziś udało mi się znaleźć troszkę czasu i szybko zabrałem się za sklejanie konstrukcji dachu.
Ponieważ dach ma zewnętrzne i wewnętrzne poszycie musiała powstać konstrukcja szkieletu podobna jak w oryginale choć troszkę uproszczona ze względu na ilość elementów.
A tak to wygląda
A tu przymiarka do reszty modelu
Jak żona nie przeszkodzi to może uda się skleić cały dach.
Na warsztacie
Parowóz Ty51 - 60%
Parowóz Ty51 - 60%
- Maverick33
- x 4
Witaj
Bardzo chętnie podczepię te Twoje wspaniałe wagony razem z cysterną pod Ty2, do którego mam nadzieję się zabrać w przyszłości. Świetna robota!!! Torowisko będzie musiało mieć prawie 3m. Ale będzie czad!!! Pracuj tak dalej, to zapewnisz mi robotę do śmierci.
Pozdrawiam
Bardzo chętnie podczepię te Twoje wspaniałe wagony razem z cysterną pod Ty2, do którego mam nadzieję się zabrać w przyszłości. Świetna robota!!! Torowisko będzie musiało mieć prawie 3m. Ale będzie czad!!! Pracuj tak dalej, to zapewnisz mi robotę do śmierci.
Pozdrawiam
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
- Maverick33
- x 4