*[Relacja/Statek] Koga Elbląska z 1350 roku
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Statek] Koga Elbląska z 1350 roku
Witam
Mam na imię Marek, mam 33 lata. Modelarstwem zajmowałem się ok 15 lat temu. Potem była przerwa aż do teraz. Forum przeglądam od dłuższego czasu, aż w końcu nadszedł czas żeby samemu coś skleić i pokazać. Ponieważ bardzo lubię żaglowce mój wybór padł na ten w miarę prosty model.
Szkielet podklejony na tekturę 1 mm, wycięty i złożony na sucho
Postanowiłem również, że przy okazji tej budowy postaram się wypróbować jak najwięcej nowych technik które będą mi pomocne w później planowanych projektach. Mam na myśli piankowanie oraz szpachlowanie kadłuba przed położeniem burt.
Szkielet sklejony, przeszlifowany i przygotowany do piankowania. W części dziobowej i rufowej wkleiłem dodatkowe wzmocnienia przeciw zwichrowaniu szkieletu podczas piankowania.
Teraz kadłub odpoczywał ok. 48 godz. przed dalszą obróbką.
Niestety zdjęcia z poniżej opisanych prac zostały niefortunnie skasowane.
Następnie pozbyłem się nadmiaru pianki, szlifowanie szpachlowanie, znowu szlifowanie itd.
Przykleiłem burty (dużo kombinowania i docinania), pokład ( również nie obyło się bez docinek), stępkę, wzmocnienia burt, ster, kasztel rufowy i dziobowy oraz el wyposażenia pokładu.
Obecnie model wygląda tak:
C. d. n.
Pozdrawiam
Mam na imię Marek, mam 33 lata. Modelarstwem zajmowałem się ok 15 lat temu. Potem była przerwa aż do teraz. Forum przeglądam od dłuższego czasu, aż w końcu nadszedł czas żeby samemu coś skleić i pokazać. Ponieważ bardzo lubię żaglowce mój wybór padł na ten w miarę prosty model.
Szkielet podklejony na tekturę 1 mm, wycięty i złożony na sucho
Postanowiłem również, że przy okazji tej budowy postaram się wypróbować jak najwięcej nowych technik które będą mi pomocne w później planowanych projektach. Mam na myśli piankowanie oraz szpachlowanie kadłuba przed położeniem burt.
Szkielet sklejony, przeszlifowany i przygotowany do piankowania. W części dziobowej i rufowej wkleiłem dodatkowe wzmocnienia przeciw zwichrowaniu szkieletu podczas piankowania.
Teraz kadłub odpoczywał ok. 48 godz. przed dalszą obróbką.
Niestety zdjęcia z poniżej opisanych prac zostały niefortunnie skasowane.
Następnie pozbyłem się nadmiaru pianki, szlifowanie szpachlowanie, znowu szlifowanie itd.
Przykleiłem burty (dużo kombinowania i docinania), pokład ( również nie obyło się bez docinek), stępkę, wzmocnienia burt, ster, kasztel rufowy i dziobowy oraz el wyposażenia pokładu.
Obecnie model wygląda tak:
C. d. n.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt mar 30 2010, 22:22 przez marko_sp, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Bukszpryt, maszt i reja są drewniane, ale oklejone oryginalną wycinanką.
Niestety bukszpryt przykleiłem za nisko, końcówka dotyka pokładu kasztelu dziobowego. Na poprawienie jest już za późno.
W między czasie Koga wzbogaciła się o olinowanie stałe:
C.d.n.
Pozdrawiam
Bukszpryt, maszt i reja są drewniane, ale oklejone oryginalną wycinanką.
Niestety bukszpryt przykleiłem za nisko, końcówka dotyka pokładu kasztelu dziobowego. Na poprawienie jest już za późno.
W między czasie Koga wzbogaciła się o olinowanie stałe:
C.d.n.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt mar 30 2010, 22:29 przez marko_sp, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam
Dziś została podniesiona reja (nie wiem czy prawidłowo), oraz wykonałem po raz pierwszy dwie buchty lin (w rzeczywistości klej jest mniej widoczny)
Ze względu na brak czasu kolejna część relacji będzie dopiero w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam
Dziś została podniesiona reja (nie wiem czy prawidłowo), oraz wykonałem po raz pierwszy dwie buchty lin (w rzeczywistości klej jest mniej widoczny)
Ze względu na brak czasu kolejna część relacji będzie dopiero w przyszłym tygodniu.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony wt mar 30 2010, 22:33 przez marko_sp, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jacek Bula
Widzę, że wstawiasz zdjęcie z photobucket, a więc powiem jak to jest:marko_sp pisze: Jak wstawiać zdjęcia z photobucket, żeby wyświetlały się miniaturki???
jak klikniesz, by wygnerować kod HTML do zdjęcia, to kopiujesz z trzeciej ramki kod (nazywa się:IMG clickable thumbnails for message boards – recommended), po skopiowaniu do postu dobrze by było, gdybyś z kodu każdego zdjęcia usunął następującą część: ?action=view¤t=
Jeśli chcesz zdjęcia ułożyć poziomo, pomiędzy kody klikasz spację, jak pionowo- enter.
Polecam zdjęcia w pozycji poziomej. Ja tak robię i mam miniaturki. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem zrozumiale, jak coś nie zrozumiałe, podrzucę screeny jak i co.
Pozdrawiam, Jacek.