Ostatnio pojawił się u mnie na warsztacie większy brat Cataliny - Short Sunderland.
Model jest dodatkiem do zeszytu wydanego przez JSC, a zawierającego modele HMS Penelope i HMS Spey.
Skala naturalnie moja ulubiona - 1:400.
Z samego modelu nie jestem zbyt zadowolony. Z powodu wydrukowania modelu na papierze kredowym Sunderland nie sklejał się najlepiej. Spasowanie ogólnie dobre, ale niektóre części ciężko było prawidłowo uformować. Szczególnie widać to przy nosowej wieżyczce w widoku z przodu. Ogonowa też nie była łatwym kawałkiem chleba. Antenę rozpiętą między ogonem, a masztem na grzbiecie kleiłem starym CA. Efekt - po psiknięciu przyspieszaczem na szczycie masztu zrobiła się niepożądana "gula". Jako że był to już chyba 7 raz jak przyklejałem tę antenę zabrakło chęci do robienia tego po raz ósmy i tak już zostało.
Kolory trochę przekłamane - zielony jakoś dziwnie jaskrawy, piaskowy... powinien być brązowy. Długo walczyłem z doborem odpowiednich odcieni do retuszu, a gdy to już się udało z satysfakcją polakierowałem model. I że tak powiem, ręce mi opadły - niestety retusz widać i to bardzo. Ale nie miałem już siły poprawiać po raz któryś z rzędu.
Śmigła i podstawka wykonane tak samo jak w Catalinie.
A teraz po tym pesymistycznym wywodzie czas na galerię niezbyt udanego Sunderlanda:
*[Galeria/Samolot] Short Sunderland - JSC 1:400
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Bardzo fajnie zrobiony modelik i niesamowity efekt wody. Wzbita woda, lekkie rozmycie -jakby real
Zawsze się zastanawiałem gdzie można zdobyć tak wielkie grosiki ,zapałki....toć to się w głowie nie mieści co tu się wyprawia
Pomimo Twojego nie do końca zadowolenia mi osobiście się model podoba . Pomysł startującego i odrywającego się od wody przed misją krótkiego Sunderlanda jest naprawdę świetny.Gratki
Zawsze się zastanawiałem gdzie można zdobyć tak wielkie grosiki ,zapałki....toć to się w głowie nie mieści co tu się wyprawia
Pomimo Twojego nie do końca zadowolenia mi osobiście się model podoba . Pomysł startującego i odrywającego się od wody przed misją krótkiego Sunderlanda jest naprawdę świetny.Gratki