*[Galeria/Samolot] Fw-190A-8/R8 Raaabaza-nella!
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Galeria/Samolot] Fw-190A-8/R8 Raaabaza-nella!
Witam serdecznie wszystkich specjalistów od papierkowej roboty.
Chciałbym Wam zaprezentować modelik Fw-190A-8/R8, który ostatnio udało mi się skończyć. Samolot i model generalnie znany więc go raczej przedstawiać nie trzeba.
Jak to zwykle bywa z Wydawnictwem Pana Halińskiego, problemy które wyniknęły w trakcie budowy były tylko moją „zasługą” (kadłub budowałem dwa razy). Dodałem nitowanie i trasowanie linii podziału blach plus różnego rodzaju przetłoczenia. W modelu zrezygnowałem także z kilku elementów wyposażenia związanych z bronią pokładową w kadłubie. Wynika to z tego, że w jednostkach szturmowych częstą praktyką było wymontowywanie karabinów maszynowych w celu zmniejszenia masy samolotu, który i tak z dodatkowym opancerzeniem z trudem chwytał się powietrza. Co więcej, karabiny były mało skuteczne w walce z B-17 i B-24. Dlatego też w moim modelu ich nie ma, a także magazynków i prowadnic do wylotu łusek we wnękach podwozia głównego. Całość lakierowałem natryskowo matową Pactrą oraz czarną dla wzmocnienia okopcenia na kadłubie. Gdzieniegdzie dodałem trochę odprysków.
Zapraszam do oglądania, komentowanie i psioczenie dozwolone
na "lotnisku":
w "studio":
Chciałbym Wam zaprezentować modelik Fw-190A-8/R8, który ostatnio udało mi się skończyć. Samolot i model generalnie znany więc go raczej przedstawiać nie trzeba.
Jak to zwykle bywa z Wydawnictwem Pana Halińskiego, problemy które wyniknęły w trakcie budowy były tylko moją „zasługą” (kadłub budowałem dwa razy). Dodałem nitowanie i trasowanie linii podziału blach plus różnego rodzaju przetłoczenia. W modelu zrezygnowałem także z kilku elementów wyposażenia związanych z bronią pokładową w kadłubie. Wynika to z tego, że w jednostkach szturmowych częstą praktyką było wymontowywanie karabinów maszynowych w celu zmniejszenia masy samolotu, który i tak z dodatkowym opancerzeniem z trudem chwytał się powietrza. Co więcej, karabiny były mało skuteczne w walce z B-17 i B-24. Dlatego też w moim modelu ich nie ma, a także magazynków i prowadnic do wylotu łusek we wnękach podwozia głównego. Całość lakierowałem natryskowo matową Pactrą oraz czarną dla wzmocnienia okopcenia na kadłubie. Gdzieniegdzie dodałem trochę odprysków.
Zapraszam do oglądania, komentowanie i psioczenie dozwolone
na "lotnisku":
w "studio":
- Precyzyjny
- x 25
Model bardzo ładnie zrobiony. Mimo, że nie jest malowany (nie licząc lakieru) to wygląda bardzo realistycznie i nie papierowo. Okopcenia z umiarem robią wrażenie. Zdjęcie tygodnia murowane.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
- Heinrich Kosmala
- x 169
:O Wygląda niesamowicie!!! Myślałem, że to plastik!
Diament powstaje w wysokiej temperaturze
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100
i wysokim ciśnieniu ;)
-------------------------------------------------
ORP Piorun (422) 1:50 R/C ORP Groźny (351) 1:50 R/C Kuter KP-174 1:50 R/C
ORP Sokół (294) 1:100 Kuter rakietowy projektu 183R "Komar" 1:100