Problem- malowanie modelu
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Problem- malowanie modelu
witam
mam problem, chce pomalować model z polistyrenu farbami humbrola mam też podkład "humbrola" o nr 1 ale przy malowaniu powierzchnia nie jest dokładnie pokryta i wygląda to szkaradnie, maluje cienkimi warstwami, pędzlem. czy te farby w ogóle nadają się do malowania polistyrenu?? czy też pędzlem się nie da malować??
prosze o jakieś porady...
mam problem, chce pomalować model z polistyrenu farbami humbrola mam też podkład "humbrola" o nr 1 ale przy malowaniu powierzchnia nie jest dokładnie pokryta i wygląda to szkaradnie, maluje cienkimi warstwami, pędzlem. czy te farby w ogóle nadają się do malowania polistyrenu?? czy też pędzlem się nie da malować??
prosze o jakieś porady...
Te farby zostały specjalnie stworzone do malowania polistyrenu.czy te farby w ogóle nadają się do malowania polistyrenu
Aby farba dobrze pokrywała muszą być spełnione warunki:
1. Odtłuszczenie powierzchni - umyć jakimś wacikiem albo namoczoną szmatką z dodatkiem płynu do mycia naczyń
2. Dobrze rozmieszana farba - najlepiej użyć jakiegoś mieszadła elektrycznego - na przykład miniwiertarka albo spieniacz do śmietanki z ikei z obcięta końcówką (wrzuć do opcji szukaj hasło spieniacz* to znajdziesz link do tego ustrojstwa), albo wrzucić do puszeczki z farbą kulkę z łożyska i przez kilka minut poćwicz mięśnie potrząsając energicznie puszką)
3. Malowanie właściwie rozcieńczoną farba czyli taką która nie jest ani za gęsta ani za rzadka. To trzeba dobrać eXperymantalnie. Nie ma na to wzorasa.
4. Pędzlem da się malować. Poszukaj w galerii prywatnej użytkownika Wujek Andrzej zdjęcie shermana albo kliknij tu album_page.php?pic_id=1202. Z tego co pamiętam to ten model był malowany pędzlem.
Ostatnio zmieniony ndz sty 09 2011, 11:30 przez Tempest, łącznie zmieniany 1 raz.
witam ponownie
jak już doświadczyłem Humbrol to farba z nie najwyższej półki...zastanawiam się nad zmianą na inną firme. Czytałem w necie o różnych farbach ale im więcej czytałem tym bardziej nie mogłem się zdecydować na jaką tu mam pytanie jaką farbe wybrać do malowania pędzlem emalie czy akryle?? zastanawiałem się nad model master co o tym sądzicie??
jak już doświadczyłem Humbrol to farba z nie najwyższej półki...zastanawiam się nad zmianą na inną firme. Czytałem w necie o różnych farbach ale im więcej czytałem tym bardziej nie mogłem się zdecydować na jaką tu mam pytanie jaką farbe wybrać do malowania pędzlem emalie czy akryle?? zastanawiałem się nad model master co o tym sądzicie??
pewnie że nie umiem może źle to opisałem kupiłem kolor czerwony i czarny...jak już wyczytałem czerwony słabo kryje ale z nim nie było najgorzej wszystko fajnie ale czarny po wymieszaniu i malowaniu zrobił się chropowaty także może i pech... no ale czytałem że model master jest lepszą farbą?
chce spróbować innych farb może bardziej mi przypadną a raczej ja im do gustu
chce spróbować innych farb może bardziej mi przypadną a raczej ja im do gustu
Heh , akurat nie wiem jak innym , ale mnie akurat humbrolkami bardzo fajnie się malowało pędzelkiem (wilbrami zresztą też, jeżeli ktoś pamięta takie cuś ) . To akryle nie lubią za bardzo pędzlowania . Przynajmniej tak wynika z moich doświadczeń . Po prostu jak sądzę trzeba porządnie takiego humbrolka wymieszać i tyle . Najlepiej wsadzić kuleczkę od łożyska , lub jakąś niewielką nakrętkę i porządnie przed malowaniem wytelepać ...
Grzesiój , jak na tę skalę to modeliki są wyborne ....
Andrzej
Grzesiój , jak na tę skalę to modeliki są wyborne ....
Andrzej
Już ten momęcik na 7 TP
http://bigtank120.blogspot.com/
http://bigtank120.blogspot.com/