Hej
Dlaczego po raz drugi? Bo już raz była galeria, ale na sąsiednim forum razem z relacją. Teraz poprawiłem nie co brudzenie i zrobiłem nowe zdjęcia. Zapraszam do oglądania!
Dla tych, którzy nie widzieli relacji z budowy znajdziecie ją http://www.papermodels.pl/index.php?topic=10466.0
Pozdrawiam
*[Galeria/Pojazd] Żółty Komatsu po raz drugi...
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
Piękny model JaCkyL.
Świetnie wygląda w takim malowaniu. Przy okazji mam małe pytanko: w jaki sposób wykonujesz imitacje pozdzieranej farby - interesuje mnie głównie kolejność malowania, czy najpierw dajesz metalizer a na to (w tym przypadku) żółtą farbę a potem miejscami ją zdzierasz, czy może malujesz metalizerem po żółtej farbce?
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję świetnego modelu
PS. Przyjrzałem się dokładniej i obstawiam pierwszą opcję choć na 100% nie jestem pewien
Świetnie wygląda w takim malowaniu. Przy okazji mam małe pytanko: w jaki sposób wykonujesz imitacje pozdzieranej farby - interesuje mnie głównie kolejność malowania, czy najpierw dajesz metalizer a na to (w tym przypadku) żółtą farbę a potem miejscami ją zdzierasz, czy może malujesz metalizerem po żółtej farbce?
Pozdrawiam i jeszcze raz gratuluję świetnego modelu
PS. Przyjrzałem się dokładniej i obstawiam pierwszą opcję choć na 100% nie jestem pewien
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
Model był malowany tzw. metoda na lakier do włosów. Szczegóły znajdziecie http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=283&t=21179.
Ja zrobiłem tak:
Farba brązowa - lakier bezbarwny (sidolux) - lakier włosów - kolor bazowy. I drapanie na mokro, różnymi narzędziami. Miałem problem bo żółta farba słabo kryje i zbyt mocno wyschła. Ciężko było drapać, ale się udało jak widać
Wszelkie szczegóły są dobrze opisane w linku, który podałem. W razie wątpliwości postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam
Ja zrobiłem tak:
Farba brązowa - lakier bezbarwny (sidolux) - lakier włosów - kolor bazowy. I drapanie na mokro, różnymi narzędziami. Miałem problem bo żółta farba słabo kryje i zbyt mocno wyschła. Ciężko było drapać, ale się udało jak widać
Wszelkie szczegóły są dobrze opisane w linku, który podałem. W razie wątpliwości postaram się odpowiedzieć.
Pozdrawiam