Aspekt użytkowy modelarskiego hobby zawsze trochę mi na sumieniu ciążył.
W związku z tym spróbuję tak: najpierw dla przyjemności zbuduję model
a potem, z obowiązku, do modelu dorobię rzeczywistość.
Model jest w skali 1:20 i został zrobiony z kartonu a rzeczywistość będzie miała podstawę 4x4m, wysokość 3.5m, mniej więcej,
i powstanie z drewna.
Budowa modelu ma pomóc w rozpracowaniu przygotowanego projektu, szczególnie w wymyśleniu połączeń ciesielskich about
.
Do zaplanowania pozostała mi jeszcze stolarka okien i drzwi.
Pozdrawiam z Nowym Rokiem
Modelarstwo odwrócone
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Re: Modelarstwo odwrócone
Są trzy rodzaje stolarki:
* okno dwukwaterowe, nieotwierane,
* okno trzykwaterowe, otwierane boczne kwatery, na zewnątrz, jak w starych domach,
* drzwi dwuskrzydłowe
Po zamontowaniu:
A tak wygląda początek dostosowania rzeczywistości do modelu:
* okno dwukwaterowe, nieotwierane,
* okno trzykwaterowe, otwierane boczne kwatery, na zewnątrz, jak w starych domach,
* drzwi dwuskrzydłowe
Po zamontowaniu:
A tak wygląda początek dostosowania rzeczywistości do modelu:
Wcale nie o to chodzi, jak co komu wychodzi.
Super temat. Dzięki za relacje.
Dzięki:)
Póki moderator nie zdenerwuje się za to odwracanie modelarstwa, będę pisał dalej.
Weekendy majowe trafiły się pogodne, w związku z tym, zamiast budować model, budowałem rzeczywistość.
Tutaj kartonowa powtórka:
A tu jej rzeczywisty odpowiednik:
Zbudowanie modelu zajęło mi mniej więcej dwie soboty, natomiast rzeczywistość powstawała przez sobót sześć.
Przy skali 1:20 wychodzi, że 1 cm sześcienny rzeczywistości robi się 133.33 razy szybciej niż 1 cm sześcienny modelu.
Wygląda więc, że budujący, dajmy na to - Notre Dame, mieli znacznie łatwiej, niż ktoś, kto chciałby zrobić model tej katedry.
Póki moderator nie zdenerwuje się za to odwracanie modelarstwa, będę pisał dalej.
Weekendy majowe trafiły się pogodne, w związku z tym, zamiast budować model, budowałem rzeczywistość.
Tutaj kartonowa powtórka:
A tu jej rzeczywisty odpowiednik:
Zbudowanie modelu zajęło mi mniej więcej dwie soboty, natomiast rzeczywistość powstawała przez sobót sześć.
Przy skali 1:20 wychodzi, że 1 cm sześcienny rzeczywistości robi się 133.33 razy szybciej niż 1 cm sześcienny modelu.
Wygląda więc, że budujący, dajmy na to - Notre Dame, mieli znacznie łatwiej, niż ktoś, kto chciałby zrobić model tej katedry.
Wcale nie o to chodzi, jak co komu wychodzi.
Jeśli w środku będzie modelarnia możesz pisać dalejPóki moderator nie zdenerwuje się za to odwracanie modelarstwa, będę pisał dalej.
A ten obiekt to ktoś znający się na rzeczy projektował i wytrzymałość obliczył czy tylko wg kartonowego wzorca to powstaje
Spokojna głowa. Z kartonu się nie rozleciał, to i z drzewa się nie rozleci tym bardziej.
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
PZDR noker