[R] Fakultativwagen; Modelik Nr. 2/14, 1:25
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Heinrich Kosmala
- x 169
[R] Fakultativwagen; Modelik Nr. 2/14, 1:25
Dla odmiany coś nieco innego – kolej! Fakultativwagen zauroczył mnie od pierwszego wejrzenia, stąd ten wybór. Przed wieeeeelu laty popełniłem Pt-47 z MM (chyba był tam też wagon osobowy? – tego już nie pamiętam), poza tym nie miałem z tym działem modelarstwa nic do czynienia, no ale to tym większe wyzwanie.
Dokupiłem „wszystko“ do tego modelu jako części wycinane laserem – a więc do dzieła!
Rama – bez „większych“ problemów – tylko części szkieletu wycinane laserem so nieco przykrótkie – ca. 1 mm (obrysy szkieletu i wyciętej części nie pokrywają się na długość). Na szczęście nie miało to negatywnego wpływu na montaż ramy.
Koła też już gotowe.
Dokupiłem „wszystko“ do tego modelu jako części wycinane laserem – a więc do dzieła!
Rama – bez „większych“ problemów – tylko części szkieletu wycinane laserem so nieco przykrótkie – ca. 1 mm (obrysy szkieletu i wyciętej części nie pokrywają się na długość). Na szczęście nie miało to negatywnego wpływu na montaż ramy.
Koła też już gotowe.
Re: [R] Fakultativwagen; Modelik Nr. 2/14, 1:25
A to niespodzianka
Patrzyłem czy na tym wagonie nie ma jakiegoś oznaczenia SP-... . Ale nie widzę
Przynajmniej karton lepszy, a nie jakaś nieformowalna kreda.
Patrzyłem czy na tym wagonie nie ma jakiegoś oznaczenia SP-... . Ale nie widzę
Przynajmniej karton lepszy, a nie jakaś nieformowalna kreda.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Siadam i oglądam no i parowozik jakiś koniecznie do tego
Widzę draccusie, że mocno siedzisz w temacie. Możesz podać jaki parowóz i jaki jeszcze inny wagon (-y) pasują z wydanych modeli kartonowych do tego wagonu ? Też chętnie bym sobie jakiś mały zabytkowy składzik skleił.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Hi , gk,
„SP“ jest od spodu ramy…
Sztuk 4,
pasują do tego (pytałem o to „u źródła“ ) – lokomotywa T3 oraz wagony chłodnia do piwa
i cysterna – wszystkie z MODELIK`a.
„SP“ jest od spodu ramy…
Sztuk 4,
pasują do tego (pytałem o to „u źródła“ ) – lokomotywa T3 oraz wagony chłodnia do piwa
i cysterna – wszystkie z MODELIK`a.
Bardzo Ci dziękuję Henryku za podanie tych informacji.
Dokładnie tak jak pisze Henryk ogólnie chyba zamysłem Kierownika było stworzenie małego składu towarowego z tamtego okresu a mianowicie Epoki I czyli do roku 1925. Jeszcze kilka parowozów wydanych przez Modelika się łapie ale są one w polskich oznaczeniach i trzeba by je przerobić na pruskie
Dziękuję i Tobie Draccus, ale przy okazji jeszcze jedna kwestia, czy torowisko, aby wszystko grało według epoki jest jakieś specjalne : szyny, mocowania, podkłady - jakieś zdjęcie poglądowe, ewentualnie odnośnik do strony ?
Bry
Nom panowie i panie przybywa nam konkurencja, jasne że też zasiadam by popatrzeć na zmagania z tym modelem. 3rzymam kciuki za finał.
Nom panowie i panie przybywa nam konkurencja, jasne że też zasiadam by popatrzeć na zmagania z tym modelem. 3rzymam kciuki za finał.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Dzięki za zainteresowanie!
A konkurencji z mojej strony raczej nie należy się obawiać.
Zanim pójdę dalej z budową, chcę najpierw przygotować torowisko, żeby wagon miał na czym stać.
Właściwie to „model w modelu“ – 80 cm torowiska LC składa się z około 500 części, w tym bardzo żmudne w wykonaniu nakrętki i różnego rodzaju „podkładki“. Gdybym chciał zaszpanować, to dodał bym do tego jeszcze kamyczki podsypki torowiska…
)
I teraz dylemat; pozostawić powierzchnię toczną główek szyn „zardzewiałą“ czy „wypolerowaną“ Wagon przecież bardzo starutki i będzie (u mnie) stał gdzieś na bocznym (ślepym) torze z kozłem oporowym…
A konkurencji z mojej strony raczej nie należy się obawiać.
Zanim pójdę dalej z budową, chcę najpierw przygotować torowisko, żeby wagon miał na czym stać.
Właściwie to „model w modelu“ – 80 cm torowiska LC składa się z około 500 części, w tym bardzo żmudne w wykonaniu nakrętki i różnego rodzaju „podkładki“. Gdybym chciał zaszpanować, to dodał bym do tego jeszcze kamyczki podsypki torowiska…
)
I teraz dylemat; pozostawić powierzchnię toczną główek szyn „zardzewiałą“ czy „wypolerowaną“ Wagon przecież bardzo starutki i będzie (u mnie) stał gdzieś na bocznym (ślepym) torze z kozłem oporowym…