Gryf i Orzeł to nie wszystkie moje dzieła w czasach zarazy, jest jeszcze ten model wykonany metodą oszczędnościową na ozdobę półki.
[G] "Dar Młodzieży" 1:200 z MM
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[G] "Dar Młodzieży" 1:200 z MM
Pozdrawiam kartoniarzy.
Re: [G] "Dar Młodzieży" 1:200 z MM
Pięknie tę półkę zdobi, choć łączenia burty mogłyby być trochę mniej widoczne gdyby zeszlifować czarne kontury w miejscu styku poszczególnych jej segmentów.
Na czym polega taka metoda oszczędnościowa ?
Na czym polega taka metoda oszczędnościowa ?
Helo Tempest.
No proszę, a myślałem że nikogo nie interesują moje wypociny.
Odpowiem na Twoje pytanie, oszczędnościowo wykonane jest ożaglowanie i takielunek.
Żagle przyklejone do rei, nie przyszyte. Sztaksle i kliwry przyklejone do olinowania stałego bez odciągów i ślizgaczy. Brak reszty olinowania na żaglach, ściągi want mają namalowane osłony. Wyblinki też przyklejone nie wiązane no i to tyle.
Cieszę się że tego nie zauważyłeś, ale o to mi chodziło, aby model ładnie się prezentował na półce bez dbałości o takie szczegóły zauważalne tylko przez wytrawnych znawców żeglarstwa.
Co do łączenia burt, to zgadzam się że mogłem nad nimi popracować, ale co tam
Pozdrawiam
No proszę, a myślałem że nikogo nie interesują moje wypociny.
Odpowiem na Twoje pytanie, oszczędnościowo wykonane jest ożaglowanie i takielunek.
Żagle przyklejone do rei, nie przyszyte. Sztaksle i kliwry przyklejone do olinowania stałego bez odciągów i ślizgaczy. Brak reszty olinowania na żaglach, ściągi want mają namalowane osłony. Wyblinki też przyklejone nie wiązane no i to tyle.
Cieszę się że tego nie zauważyłeś, ale o to mi chodziło, aby model ładnie się prezentował na półce bez dbałości o takie szczegóły zauważalne tylko przez wytrawnych znawców żeglarstwa.
Co do łączenia burt, to zgadzam się że mogłem nad nimi popracować, ale co tam
Pozdrawiam
Pozdrawiam kartoniarzy.
Model ładny, podoba mi się. Ale Wydaje mi się, że do tej skali liny takielunku powinny być trochę cieńsze.
Feci quod potui faciant meliora potenets...
Witaj.
Najważniejsze z Twojego komentarza są słowa "Model ładny,podoba mi się" tylko o to mi chodziło, reszta nie ważna . Model zbudowałem 1.5 roku temu do poziomu gołych rei bez żagli i tylko ze stałym olinowaniem, zabrakło mi chęci do reszty, przestraszyłem się tej ilości sznurków i nici. Dopiero w tym roku go dokończyłem, bo ciążył mi jak wyrzut sumienia, co na niego spojrzałem. Żaglowce to ciężki temat i próba cierpliwości dla każdego modelarza, przez ten czas skleiłem Gryfa w dwóch skalach i Orzełka były o wiele łatwiejsze. Teraz porwałem się na Meermana i Roter lowe/czerwony lew" zobaczymy jak mi to długo pójdzie, ale żaglowce są piękne i "magiczne", przyciągają wzrok
Pozdrawiam
Najważniejsze z Twojego komentarza są słowa "Model ładny,podoba mi się" tylko o to mi chodziło, reszta nie ważna . Model zbudowałem 1.5 roku temu do poziomu gołych rei bez żagli i tylko ze stałym olinowaniem, zabrakło mi chęci do reszty, przestraszyłem się tej ilości sznurków i nici. Dopiero w tym roku go dokończyłem, bo ciążył mi jak wyrzut sumienia, co na niego spojrzałem. Żaglowce to ciężki temat i próba cierpliwości dla każdego modelarza, przez ten czas skleiłem Gryfa w dwóch skalach i Orzełka były o wiele łatwiejsze. Teraz porwałem się na Meermana i Roter lowe/czerwony lew" zobaczymy jak mi to długo pójdzie, ale żaglowce są piękne i "magiczne", przyciągają wzrok
Pozdrawiam
Pozdrawiam kartoniarzy.
No, żaglowce to ciężki temat. Dar Młodzieży z GPM sklejałem 14lat...jakoś tak...
Feci quod potui faciant meliora potenets...