Jak i czym wycinac elementy z zywicy? RATUNKU!
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Jak i czym wycinac elementy z zywicy? RATUNKU!
posiadam figurke popiersia rzymianina PIEKNA ale nigdy nie robilem w zywicy:( prosze mi powiedziec jak i czym najlepiej wycinac, obrabiac, odcinac od wylewek w tym super twardym materiale by go nie uszkodzic prosze o pomoc bo metody ktore znam niestety nie daja zamierzonego skutku pozdrawiam
- Piotr Dmitruk
-
- x 8
Można tak, jak w załączniku. Oczywiście po odpowiednim spreparowaniu żyletki. Bierze się skalpel i uderza się raz przy razie w ostrze żyletki, pionowo z góry na dół i prostopadle do ostrza. Powstaje mini piłeczka, która w żywicę wchodzi jak w masło. Ciąłem tym nawet monetę. Można zobaczyć w wątku plastikowym o BMW R75.
Uśmiech cięty,
Uśmiech cięty,
A ja osobiscie mam takowa pilke-zyletke do ciecia czeskiej firmy JCL.
Z jednej stony wieksze z drugiej mniejsze zabki:
Dostepna w sklepie Jadar
Polecam szczeze moze cit grubsza niz zyletka ale na tyle cenka zeby nie stanowilo to roznicy.
MarCiu
Wesolych Swiat...
Z jednej stony wieksze z drugiej mniejsze zabki:
Dostepna w sklepie Jadar
Polecam szczeze moze cit grubsza niz zyletka ale na tyle cenka zeby nie stanowilo to roznicy.
MarCiu
Wesolych Swiat...
Oprócz wszystkich wymienionych narzędzi, czasami do cięcia żywicy stosuję klasyczną piłkę włośnicową. Trzeba ją tylko zaopatrzyć w brzeszczoty o bardzo drobnych zębach. Natomiast z piłką tarczową w Dremelku (lub innym Proxxonie) trzeba postępować bardzo ostrożnie. Te tarczki dobrze tną żywicę, ale jeszcze lepiej palce - raz spróbowałem .
pzdr Marcin