Witam
Potrzebuję pomocy.
Podzielcie sie wiedzą jak sobie radzicie z malowaniem japońców.
Jakich farb (nazwa i nr) stosujecie do malowania wnętrz płatowców i kabin,
Tudzież mieszanek lub warstw (dotychczas stosowałem na podkład z Humbrolla 11 jakiś klear niebieski z odrobiną klearu zielonego).
I wreszcie wątek wielokrotnie pewnie poruszany, jak realistycznie zrobić japońskie odpryski lakieru.
I na koniec, może macie jakiś malowanka A6M5 inne niż zielono szare.
Podobno były w innych barwach (chodzi mi o kamuflaż lub inne pstrokate), nie interesuje mnie cały czarny.
Z góry dzięki za pomoc.
Tabela barw lotnictwa japońskiego- poszukuję*
Moderatorzy: kartonwork, Aviator, Rafal N.
-
- Artur Domański
Re: BARWY Japońców
A to zalezy jaki okres i jaki samolot oraz jaka armia, tak tak Marynarka czy ArmiaBartek Kot pisze:Witam
Potrzebuję pomocy.
Podzielcie sie wiedzą jak sobie radzicie z malowaniem japońców.
Patrz wyzejJakich farb (nazwa i nr) stosujecie do malowania wnętrz płatowców i kabin,
Kolorystyka kabin japonskich samolotow to strasznie zakrecony tematTudzież mieszanek lub warstw (dotychczas stosowałem na podkład z Humbrolla 11 jakiś klear niebieski z odrobiną klearu zielonego).
A to juz tylko weryfikacja zdjec i odrobina dobrego smaku, mozna przy uzyciu soli, delikatnie pedzelkiem, maskolemI wreszcie wątek wielokrotnie pewnie poruszany, jak realistycznie zrobić japońskie odpryski lakieru.
Niestety wiekszosc zdjec ktore mi sa dostepne z etapu jak robilem swoje zero wskazywala tylko na rozne odcienie zieleni, problemy z farba u japoncow i rozny stopien rozrzedzenia farby w jednostkach i rozne fabryki - Nakajima i Mitsubishi, inne kolory to raczej okres powojenny gdy samooloty byly testowane przez jankesow. Jakby co pisz na priva lub mailaI na koniec, może macie jakiś malowanka A6M5 inne niż zielono szare.
Podobno były w innych barwach (chodzi mi o kamuflaż lub inne pstrokate), nie interesuje mnie cały czarny.
Bartek - jeśli jesteś zainteresowany to napisz na hook6@poczta.polhost.pl podam Ci numer telefonu. Możemy się umówić to pożycze Ci książkę "Barwa i oznaczenia Japońskiego Lotnictwa Morskiego" Iana Bakera plus zgromadzone ze Scale Aviation Modellar artykuły tegoż autora o lotnictwie lądowym. Są tam podane również sposoby uzyskiwania poszczególnych odcieni i konieczne do tego farby Humbrola, Testorsa i inne...
Popatrz tutaj: http://www.ipmsstockholm.org/colorchart ... _japan.htm
Pozdrawiam, Krzysztof "OldMan" Motyczyński
Testors produkuje farby w serii "authentic"
2114 Imperial Japanese Army Green TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 PMAT
2115 Imperial Japanese Army Light Gray TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 PMAT
2116 Imperial Japanese Navy Green TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 G
2117 Imperial Japanese Navy Sky Gray TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 G
2118 Deep Yellow TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 MAT
2119 Interior Metallic Blue TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 G
Jakieś dwa lata temu kupiłem je w sklepie www.martola.com.pl tylko że były wtedy po 6 PLN (a kurs dolara wynosił około 4,50). Mam nadzieję że mają długi okres przydatności do spożycia bo nie wiem kiedy zacznę Zero i Shidena z Tamiji do których były przeznaczone.
2114 Imperial Japanese Army Green TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 PMAT
2115 Imperial Japanese Army Light Gray TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 PMAT
2116 Imperial Japanese Navy Green TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 G
2117 Imperial Japanese Navy Sky Gray TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 G
2118 Deep Yellow TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 MAT
2119 Interior Metallic Blue TESTORS AUTHENTIC WWII Japanese Colors farby 9.00 G
Jakieś dwa lata temu kupiłem je w sklepie www.martola.com.pl tylko że były wtedy po 6 PLN (a kurs dolara wynosił około 4,50). Mam nadzieję że mają długi okres przydatności do spożycia bo nie wiem kiedy zacznę Zero i Shidena z Tamiji do których były przeznaczone.
-
Witam
Jeśli się nie mylę, to ta maszyna jest w naturalnej barwie metalu, na który położono bezbarwyny lakier zabezpieczający przed korozją. Stosowano taki przez pewien okres, gdy jeszcze istniała w lotnictwie cesarskim tendencja do pozostawiania płatowców bez malowania.
Wskutek działania szkodliwych warunków atmosferycznych, dużego zasolenia i nasłonecznienia, lakier ten z czasem zaczynał przybierać koloru fiołkowego lub brązowawego.
Jeśli się nie mylę, to ta maszyna jest w naturalnej barwie metalu, na który położono bezbarwyny lakier zabezpieczający przed korozją. Stosowano taki przez pewien okres, gdy jeszcze istniała w lotnictwie cesarskim tendencja do pozostawiania płatowców bez malowania.
Wskutek działania szkodliwych warunków atmosferycznych, dużego zasolenia i nasłonecznienia, lakier ten z czasem zaczynał przybierać koloru fiołkowego lub brązowawego.
okręty i lotnictwo IJN... jak mam czas