*[Relacja/Pojazd] Sd.Kfz.7
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
*[Relacja/Pojazd] Sd.Kfz.7
Witam Kolegów Modelarzy
Na kolejnej mojej relacji. tym razem wybór padł na Sd.Kfz. 7 z Kartonowego Arsenału nr. 8-9/96. Jak niektorzy wiedza model wydany jest na papierze kredowym i troche sie blyszczy.Bedzie to moje pierwsze spotkanie z takim papierem wiec mam pewne obawy, ale do odwaznych swiat nalezy.Jesli nie bede sie uczyl to niczego nie osiagne . Wracajac do mojego wrazenia, to nie podoba mi sie oznakowanie czesci i opis co podkleic jakim kartonem.Pomysl, ze kola maja numer 1 a rama dopiero 17-18 tez moim zdaniem nie jest najlepszy. Model zamierzam kleic w czystym standarcie, bez jakis przerobek, chyba ze cos mi sie odwidzi .
Narazie trwaja prace koncepcyjne jak sie wziac za ten model, oraz praca na ksero wycinanki, aby przetestowac pewne rozwiazania.
Pozdrawiam i zapraszam do wypowiadania swoich opinii o mojej pracy.
Mam nadzieje, ze nie braknie mi sil aby skonczyc ten model[/list]
Na kolejnej mojej relacji. tym razem wybór padł na Sd.Kfz. 7 z Kartonowego Arsenału nr. 8-9/96. Jak niektorzy wiedza model wydany jest na papierze kredowym i troche sie blyszczy.Bedzie to moje pierwsze spotkanie z takim papierem wiec mam pewne obawy, ale do odwaznych swiat nalezy.Jesli nie bede sie uczyl to niczego nie osiagne . Wracajac do mojego wrazenia, to nie podoba mi sie oznakowanie czesci i opis co podkleic jakim kartonem.Pomysl, ze kola maja numer 1 a rama dopiero 17-18 tez moim zdaniem nie jest najlepszy. Model zamierzam kleic w czystym standarcie, bez jakis przerobek, chyba ze cos mi sie odwidzi .
Narazie trwaja prace koncepcyjne jak sie wziac za ten model, oraz praca na ksero wycinanki, aby przetestowac pewne rozwiazania.
Pozdrawiam i zapraszam do wypowiadania swoich opinii o mojej pracy.
Mam nadzieje, ze nie braknie mi sil aby skonczyc ten model[/list]
- =Szalony Doktorek=
- =Szalony Doktorek=
- Przemek W.
- x 7
Nigdy nie kleiłem modelu wydrukowanego na papierze kredowym do czasu rozpoczęcia Miga 21. Jest on wydrukowany farbą "aluminiową" a to co prawda inksza inkszość niż ten sdkfz (zalega u mnie w szafie) ale stwierdzam, że to nic strasznego. Klej typu Wikol czy BCG trochę wolniej "łapie" (przynajmniej tak mi sie wydaje). No i trzeba uważać aby nie dziabnąć papieru czymś ostrym bo zostaje ślad bardziej widoczny niż na zwykłym papierze, ale to dotyczy chyba tylko przypadku wydruku w kolorze metalu.Bedzie to moje pierwsze spotkanie z takim papierem wiec mam pewne obawy
Dla zainteresowanych : prace rusza ok piatku wieczorem lub w sobotę . i beda glownie polegaly na robieniu czesci najpierw z xero a potem w orginale, wiec raczej beda szly powoli.Male opoznienie spowodowane jest tym, ze mnie sumienie ruszylo i musze skonczyc jedna gasienice w Panzer IV , bo jak zaczne nowy model to " gąska" bedzie czekac do wakacji . Tempest dzięki za opis wlasciwości papieru kredowego.
Jeszcze mala prośba do posiadaczy teog modelu na płasko lub tych co go skleili. Czy części 17 i 18 czyli rama są podklejane kartonem lub czyms?? bo z opisu wygląda , że nie ale z zamieszczonych w wydaniu fotek modelu wygląda to na podklejone ( optycznie jest grubsze niż 2 kartki sklejone razem ). Prosze o wskazówki
Jeszcze mala prośba do posiadaczy teog modelu na płasko lub tych co go skleili. Czy części 17 i 18 czyli rama są podklejane kartonem lub czyms?? bo z opisu wygląda , że nie ale z zamieszczonych w wydaniu fotek modelu wygląda to na podklejone ( optycznie jest grubsze niż 2 kartki sklejone razem ). Prosze o wskazówki
Czyli na pewno tak jak we flaku, co zreszta jest bardzo logiczne :]. Jedno z oznaczen to pewno to http://www.feldgrau.com/9ss.jpg . Dzieki wielkie.