BR 52
Moderatorzy: kartonwork, kierownik
BR 52
witam własnie zaczynam budowe BR 52 i mam prosbe pewnie juz podobny temat był na forum ale nie moge poszukac i prosze wszystkich któzy robili ten model aby podpowiedzieli czy sa błedy lub pułapki
a i jeszczejakies zdjecia bardzo prosze
pozdrawiam wszystkich
matt.ride
a i jeszczejakies zdjecia bardzo prosze
pozdrawiam wszystkich
matt.ride
- KHOT
http://www.railfaneurope.net/pix/pix.html
...tam zdjętek jest całkiem sporo, niemiecki sprzęt jest tam chyba najlepiej opracowany jeżeli chodzi o zdjęcia...
Pozdrawiam.
...tam zdjętek jest całkiem sporo, niemiecki sprzęt jest tam chyba najlepiej opracowany jeżeli chodzi o zdjęcia...
Pozdrawiam.
Tu sie dowiesz dlaczego:
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 20&t=17220
http://www.konradus.com/forum/read.php? ... 20&t=17220
No tak - nie ma jak mała zachęta na dzień dobry.
Zabieram głos, bo ja w podobnej sprawie - zbieram się w sobie do sklejenia lokomotywy i cały czas waham się, czy zacząć od skali 1:45, czy 1:25 w pierwszym przypadku obstawiam Ty37, w drugim Ty45. Jak to ładnie określił Kierownik skala 1:25 gwarantuje, że części będą większe i łatwij je będzie chwycić. Z kolei 1:45 do mimo wszystko mniejsze powierzchnie do formowania. JAkie jest Wasze zdanie?
Zadanie domowe odrobiłem, tj przestudiowałem sporo wypowiedzi "sklejaczy", "modelarzy" i PP. projektantów i wydaje mi się, że wiem na co się należy przyszykować. Liczę, że seria lokomotyw będzie kontynuowana i dzięki pasji projektantów będziemy mogli się nimi cieszyć.
Pozwólcie jeszcze, że się dodam kilka słów o sobie:
w latach osiemdziesiątych (podstawówka i liceum) zawzięcie kleiłem Małe Modelarze, potem przyszła przerwa, a całkiem niedawno odurzony ofetą plastików sięgnąłem do samolotów (takich z pierwszej wojny światowej - patyczaków). Po kilku modelach plastikowych poczułem zew kartonu. Parowóz nie jest trywialnym wyzwaniem, ale nie boję się szlifowania, szpachlowania i malowania całości.
pozdrawiam
Pulemiot
Zabieram głos, bo ja w podobnej sprawie - zbieram się w sobie do sklejenia lokomotywy i cały czas waham się, czy zacząć od skali 1:45, czy 1:25 w pierwszym przypadku obstawiam Ty37, w drugim Ty45. Jak to ładnie określił Kierownik skala 1:25 gwarantuje, że części będą większe i łatwij je będzie chwycić. Z kolei 1:45 do mimo wszystko mniejsze powierzchnie do formowania. JAkie jest Wasze zdanie?
Zadanie domowe odrobiłem, tj przestudiowałem sporo wypowiedzi "sklejaczy", "modelarzy" i PP. projektantów i wydaje mi się, że wiem na co się należy przyszykować. Liczę, że seria lokomotyw będzie kontynuowana i dzięki pasji projektantów będziemy mogli się nimi cieszyć.
Pozwólcie jeszcze, że się dodam kilka słów o sobie:
w latach osiemdziesiątych (podstawówka i liceum) zawzięcie kleiłem Małe Modelarze, potem przyszła przerwa, a całkiem niedawno odurzony ofetą plastików sięgnąłem do samolotów (takich z pierwszej wojny światowej - patyczaków). Po kilku modelach plastikowych poczułem zew kartonu. Parowóz nie jest trywialnym wyzwaniem, ale nie boję się szlifowania, szpachlowania i malowania całości.
pozdrawiam
Pulemiot
powrót do źródeł
Ty37 i Ty45 (a takze pozostale) sa opracowane z prawie identyczna, srednia szczegolowoscia, z lekka przewaga Ty45. Jednakze skala jest prawie dwa razy wieksza. Wiec musisz sam sobie powiedziec - czy dasz rade zrobic drobniejsze elementy czy nie, bo robic ich tu i tu bedziesz mniej wiecej tyle samo. Jesli tak to jednak polecalbym 1:45 bo: skala w zasadzie kolejowa (1:25 nia nie jest, powinno byc 1:22.5), modele prezentuja sie lepiej (poziom szczegolow jednak pasuje do tej skali, a w 1:25 wyglada troche biednie), i zajmuja mniej miejsca wiec mozna wystawic ich wiecej ;)
Ja jak tylko skoncze swoj Ty2 biore sie za dokonczenie Ol49 przeskalowanej wlasnie do 1:45 i potem znow Ty2 tylko tez przeskalowany do 1:45....
Ja jak tylko skoncze swoj Ty2 biore sie za dokonczenie Ol49 przeskalowanej wlasnie do 1:45 i potem znow Ty2 tylko tez przeskalowany do 1:45....