Anteny i cienkie "druciki"- jak wykonać?*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
Anteny i cienkie "druciki"- jak wykonać?*
Tu opisuje jak wykonac elementy bardzo czesto przydajace sie w modelarstwie. Mi sie przydały do wykonania luf działek pokładowych przy lotniskowcu essex.Bierzemy ramke pozostała po modelu plastikowym odcinek 5cm podgrzewamy ja nad świeczką i rozciagamy dzieki temu osiągamy cinki "drucik" przydatny przy modelach.
Ja z upodobaniem używam tych pręcików do robienia naciągów (np. w dwupłatach). Taka nitka ma tę zaletę, że mozna ją naciągnąć po wklejeniu. Wystarczy ponownie umieścić ją (wraz z całym modelem) nad świeczką. Trzeba oczywiście być przy tym jeszcze bardziej ostrożnym i cierpliwym - trzymać wyżej, obserwować co się dzieje i szybko zabrać, gdy linka "ruszy". Udaje mi się tym sposobem naciągać wybrane nitki nawet w skomplikowanym otoczeniu. Ale przetopienie i urwanie też mi się czasem zdarza.
- Szydercza Gała
- x 169
Jakiej średnicy druciki chcesz uzyskac godząc się na takie różnice? Bo jeżeli chodzi o coś na krztałt gromnicy rzeczywiście różnica 0,2 nie ma większego znaczenia, ale jeżeli chcesz uzyskac drucik średnicy 0,2 lub mniejszy to takie wahania mogą okazac się mocno problematyczne
NUR FüR MASON!!!!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
ZŁO SQUAD
WSPÓŁZAWODNICTWO RACJONALIZATORSKIE- DŹWIGNIĄ POSTĘPU TECHNICZNEGO!
NIE OTWIERAM MINIATUREK !!!
RAV - zamiast trzymać cały model nad świeczką, ja rozgrzewam drut stalowy średnicy około 1,5 mm (te o mniejszej średnicy zbyt szybko tracą ciepło) i zbliżam OD SPODU nagrzany drut do linki którą chcę naprężyć. Ten sposób zapewnia chyba lepszą kontrolę nad całym procesem . Oczywiście trzeba również uważać żeby nie dotknąć drutem linki i nie naprężyć linki zbyt mocno bo można ją przepalić.
pzdr Marcin
Ten sposób jest opisany w wielu polskich wydaniach modeli okrętów ja go poznałem sklejając błyskawice. w instrukcji był podany ten właśnie sposób. wiec jeśli autorzy modelu uważali go za odpowiedni nie ma co go wyśmiewać... odrobina wprawy i otrzymasz za każdym razem taki "drucik" jaki potrzebujesz
pozdrawiam
hide
pozdrawiam
hide
Mama Just killed the man...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...
put the gun against his head...
push the triggle....
now he's dead...