[KONIEC] Smit Rotterdam 1:83
Moderator: kartonwork
[KONIEC] Smit Rotterdam 1:83
Witam wszystkich w kolejnej mojej relacji z budowy, tym razem będzie to model wielkiego holownika oceanicznego Smit Rotterdam na podstawie zestawu firmy Billing Boats w skali 1:83.
Fotka poniżej pokazuje jak powinien wyglądać wykonany model
Wymiary modelu to: 90 cm długości, 50 cm wysokości i 20 cm szerokości - kadłub wykonany będzie metodą poszycia listewkowego na wręgach, nadbudówki drewniane, wyposażenie pokładu mieszane - drewno, metal i plastik.
Oryginalna jednostka tego typu wygląda tak:
Zestaw Billing'a to wielkie pudło
zawierające wewnątrz to co widać poniżej
oraz laserowo wycięte wręgi
Model oczywiście będzie wykonywany jako pływający z uwzględniem czynności wykonywanych przez niektóre urządzenia pokładowe.
Fotka poniżej pokazuje jak powinien wyglądać wykonany model
Wymiary modelu to: 90 cm długości, 50 cm wysokości i 20 cm szerokości - kadłub wykonany będzie metodą poszycia listewkowego na wręgach, nadbudówki drewniane, wyposażenie pokładu mieszane - drewno, metal i plastik.
Oryginalna jednostka tego typu wygląda tak:
Zestaw Billing'a to wielkie pudło
zawierające wewnątrz to co widać poniżej
oraz laserowo wycięte wręgi
Model oczywiście będzie wykonywany jako pływający z uwzględniem czynności wykonywanych przez niektóre urządzenia pokładowe.
Ostatnio zmieniony pt sie 21 2009, 14:44 przez Tomasz D., łącznie zmieniany 5 razy.
-
- x 1
Jest , Jest , zająłem pierwsza grzędę . Hurra , udało się , ufff
Widzę Tomku turbulencje znad gwizdka czajnika były Ci przychylne! Cieszę się , że posmakujesz budowy zestawu Billinga tego pięknego holownika . Daje on duże pole do popisu , a radość ma podwójna , gdyż model w dobrych rekach , a skoro to już drugi Smit na forum , to można mówić o mikro serii Smicików
Widzę Tomku turbulencje znad gwizdka czajnika były Ci przychylne! Cieszę się , że posmakujesz budowy zestawu Billinga tego pięknego holownika . Daje on duże pole do popisu , a radość ma podwójna , gdyż model w dobrych rekach , a skoro to już drugi Smit na forum , to można mówić o mikro serii Smicików
Ostatnio zmieniony sob sie 26 2006, 16:16 przez Grzegorz75, łącznie zmieniany 1 raz.
cennik większości modeli tej firmy i jeszcze innych firm można znaleźć na http://www.safari.pl
Tomek pieknie Smith Roterdam plywal w Rudzie Slaskiej ;) i wykonywal go tez Michal Daranowski. Zanim zaczniesz budowac model posciagaj sobie duzo fotek z netu lub z innych zrodel Ten model mozna pieknie zwaloryzowac bo z zestawu to tak ciutke pustawo wyglada, goraco polecam ster strumieniowy. Mi on sie bardzo przydal na ostatnich zawodach i dostarcza sporej frajdy przy manewrach. Co do tylnego nadburcia pomysl jak je wzmocnic te smity roterdamy z ktorymi sie spotkalem mialy zawsze klopoty z pekajacym tylnym nadburciem. Wiecej szczegolow na pewno moze dostarczyc Michal Daranowski Powodzenia przy budowie
To proste, część modeli z oferty BB ma kadłuby odlewane, a częśc nie i ten właśnie należy do tych drugich, nie wiem czy czasami związku z tym nie ma to że ten model należy do dość starych w ofercie billinga i właśnie w tej chwili dostępna będzie seria limitowana (nie wiem ile sztuk), a potem model będzie wycofany z oferty.