Poczatkujacy (powracajacy modelarz)

Hyde Park czyli "magiel" ale w granicach rozsądku

Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.

Nestoor

Poczatkujacy (powracajacy modelarz)

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Nestoor »

Witam !!
Po paru latach wracam do klejenia (ostatni raz kleilem jak mialem okolo 14-15 lat) , mam 22 lata pracuje , ucze sie .... i jakos zapragnalem znow kleic.Boje sie ze moj zapal okaze sie słomiany :D.Rozmawialem i radzilem sie kilku modelarzy , niestety kazdy ma swoj styl i ciezko zgeneralizowac czego uzywac i jak.
Mam do was (wiekszego grona modelarzy) pytanie.
Otoz polecono mi kleic :
BCG , Butapren i Hermol .... niestety nie wiem jak i gdzie powinienem stosowac dany klej a gdzie nie powinienem.
Chcialbym rowniez zeby moje modele byly wiecznie zywe , niestety w jednym miejscu pisza ze "akryl the best" a w innym ze niszczy modele (mowa o lakierowaniu gotowego modelu).

Pewien modelarz dal mi linka do sklepu (pewnie go znacie)
http://paper-hobby.com/shopp/index.php?cPath=41
Czy ten lakier jest ok?
I co z tymi klejami? niby wszedzie o tym pisze ale i tak nie moge dojsc co i jak :(.
Jakie narzedzia sa niezbedne , w co powinienem zainwestowac bez czego sie obejde?

Pozdrawiam i licze na dobre rady.
Awatar użytkownika
Piter

Post autor: Piter »

Witam na początek polecam dział "ABC Modelarstwa" a z tamtąd na początek artykuł Kierownika odnośnie podstaw techniki klejenia.
Prawdopodobne odpowiedzi na tak obszerne tematy spowodowały by jeszcze większy zament w twojej głowie a takto będziesz mógł się do tego samemu ustosunkować.
Pozdrawiam
Bismarck GPM
Missouri
SH-60B
Nestoor

Dzial ABC Modelarstwa przeczytany , zreszta jak wiekszosc miejsc gdzie cokolwiek bylo.Problem w tym ze nigdzie nie jest jednoznaczenie napisane.Wlasnie liczylem na konkretna wypowiedz.Zazwyczaj wiedza dziala tak ze rodzi mase pytan a tylko tu moge uzyskac jakies odpowiedzi. :razz:
Mc Maniak

Post autor: Mc Maniak »

Witam. Dobrze powiedziane, że wiedza rodzi masę pytań ale najlepszym sposobem na to jest praktyka. Moim zdaniem wiedzy teoretycznej wystarczy tyle, żeby "nie wyważać otwartych drzwi". Sam jestem początkujący ale zdążyłem się już przekonać, że praca przy modelu rozwiewa wiele wątpliwości. Na początku popełnia się błędy, ale myślę że ważne jest wyciągnąć odpowiednie wnioski żeby każdy następny model był lepszy. Życzę powodzenia.
Nestoor

Czyli musze spaprac z 10 modeli zebym wiedzial gdzie jaki klej uzyc :D?
Ps moglby ktos spojrzec na ten lakier i powiedziec czy dobry jest do gotowego modelu? albo ktory jest bezpieczny :( , boje sie ze skleje i po lakierowaniu albo sie pomarszczy albo rozpadnie.
Nestoor

Ps2 czy tylko mi jakos sie nie widza modele na "swiecacym" papierze? czy to tylko moje uprzdzenie ?
Mc Maniak

Cóż... jeżeli chodzi o modele plastikowe to jestem zupełnie początkujący (jeden model na koncie), natomiast kartonówkami zajmowałem sie przez kilkanaście lat. Przez kilka ostatnich lat używałem wyłącznie kleju Butapren Pronikol OBR lll ( jest dostępny w sklepie do którego link podałeś). Wielu modelarzy stosuje obecnie klej BCG ( Brand Clear Glue dostępny w tym samym sklepie). Moim zdaniem klejenie tym klejem jest trudniejsze, ale zapewne jest to kwestią wprawy. Co do lakieru to niestety tego nie stosowałem. Ale skoro jest on dedykowany do kartonówek to chyba można zaryzykować. Jeżeli chciałbyś lakierować przed sklejeniem to zwróć uwagę żeby warstwa lakieru nie była zbyt gruba, bo możesz mieć problem z formowaniem części. Aha, jeżeli zdecydujesz się na ten Butapren to proponuję smarować obydwie krawędzie styku, chwilę odczekać i wtedy łączyć elementy (musisz się tylko liczyć z tym, że takie połączenie jest trudne lub niemożliwe do rozłączenia). P.S. Nie twierdzę, że trzeba popsuć 10 modeli, ale nie można się nastawiać że pierwszy będzie idealny. Łatwo się zniechęcić lub poczuć zawiedzionym.
Mc Maniak

Czy masz na myśli karton kredowy? Jeżeli tak to wymaga on większej precyzji ponieważ widać na nim każde załamanie. Osobiście nie byłem do niego uprzedzony, gdyż moim zdaniem lepiej oddaje on kolor srebrny lub aluminium. Ale tutaj zdania też są podzielone(tzn odnośnie kolorów)
Nestoor

Jak ma sie ten klej Hermol? jest on przezroczysty podobno i nie tworzy "zoltych" spoin jak budas.
Mc Maniak

Hermol daje przezroczystą i znacznie twardszą w porównaniu z Butaprenem spoinę. Twardość spoiny może być zarówno wadą jak i zaletą. Nie są to wielkie koszty więc możesz zamówić po sztuce Hermol, Butapren i BCG i przeprowadzić testy klejenia. Wtedy możesz wybrać ten, który najbardziej Ci odpowiada.
ODPOWIEDZ