Mur na zdjęciu wykonałem na próbę według artykułu z ABC. Wyszedł bardzo ładnie, choć ciegiełki mogłyby być równiejsze.
Zdjęcie:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/925 ... 6eb38.html
Opis:
(może zaczne od końca)
3. Płyta karton-gips, obdarta z tekturki i pomalowana czerwoniutką nitro
2. j.w. tylko przypalona zapalniczką, można tak zostawić i polakierować, albo
1. wytrzeć suchą szmatką uzyskując bardziej bordowy odcień cegły (cegła będzie wyglądać jak taka stara
PS
Nie próbowałem tego z innymi farbami, ale chyba tylko osmolona nitro po przetarciu szmatką ma inny odcień...
strzałki żółte - dziury powstałe na wskutek zbyt mocnego przyciskania śrubokręta
strzałki turkusowe - pęknięcie (spadła mi )
czerwone linie - granice obszarów(1, 2, 3)
MURY DO DIORAM
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Re: MURY DO DIORAM
Mało co się ze śmiechu nie polałem, tak to mnie rozbawiłoojciec <cenzura> pisze: strzałki turkusowe - pęknięcie (spadła mi )
- ojciec <cenzura>
To dobrze, że eksperymentujesz. Okopcony mur nieźle wygląda. Co do nierównego żłobienia cegiełek weź jakąś listewkę o wysokości cegły i użyj jej jako wzornika określającego wysokość cegieł - powinny wyjść prawie identyczne. Proporcje tych cegiełek też powinieneś dobrać odpowiednio do skali - twoje wydają mi się zbyt "pekate". Standardowa cegła ma wymiary 25 X 12 X 7 cm chyba ale trzeba by zajrzec do jakiegoś cegielnianego katalogu albo pomierzyć na obiekcie rzeczywistym. Szerokości cegieł można by zaznaczyć na tej listewce, odpada wtedy problem z mierzeniem lub żłobieniem "na oko".
A jako wyzwanie proponuję uzyskanie efektu jak na poniższym zdjęciu
A jako wyzwanie proponuję uzyskanie efektu jak na poniższym zdjęciu
Jest jeszcze coś takiego jak... "wątek" cegieł w murze
P.S. Dzisiaj standartowy wymiar cegły - o ile można o czymś takim mówić, to 25 x 12 x 6,5 cm i dotyczy to cegły konstrukcyjnej. Te elewacyjne, klinkierowe mają bardzo różne wymiary - co firma to inaczej... Z reguły są mniejsze, bo sprzedaje się je na sztuki a skoro mniejsze to trzeba ich więcej kupić
Pozdrawiam,
Maciej
P.S. Dzisiaj standartowy wymiar cegły - o ile można o czymś takim mówić, to 25 x 12 x 6,5 cm i dotyczy to cegły konstrukcyjnej. Te elewacyjne, klinkierowe mają bardzo różne wymiary - co firma to inaczej... Z reguły są mniejsze, bo sprzedaje się je na sztuki a skoro mniejsze to trzeba ich więcej kupić
Pozdrawiam,
Maciej
- ojciec <cenzura>
To był tylko takjagby trening przed małą i nieskomplikowaną dioramką. Oczywiście, że przy ryciu na czysto będzie to równe i pomierzone w skali.
Chciałem tu tylko sprawdzić efekt i czy w ogóle byłbym w stanie coś takiego zrobić, więc żłobiłem prawie od ręki.
PS
Tempest - coś takiego spróbuję zrobić na tej dioramie, ale o tym cichosza
Chciałem tu tylko sprawdzić efekt i czy w ogóle byłbym w stanie coś takiego zrobić, więc żłobiłem prawie od ręki.
PS
Tempest - coś takiego spróbuję zrobić na tej dioramie, ale o tym cichosza