*[Relacja/Czołg] Rudy 102 czyli T-34/85
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Dziś krótko. Skończyłem koła, i jakoś nie miałem z nimi tych problemów co Konrad. Niżej zdjęcie obecnego stanu kół oraz półproduktów.
Środków kół jeszcze nie zrobiłem, nie bardzo mam czym wyciąć w nich otwory, ale mam na to sposób, więc się nie martwcie .
Środków kół jeszcze nie zrobiłem, nie bardzo mam czym wyciąć w nich otwory, ale mam na to sposób, więc się nie martwcie .
Przyjemność powinno się mierzyć stopniem realizacji zamierzeń, panie Liang
O kurcze! Trochę się rozpędziłem i zrobiłem to zaokrąglenie wraz z całą wieżą
Ładnie było zrobione, no ale polałem to superglutem ale pod spodem rozlał mi się retusz na niebiesko(farbka była źle zmieszana). Postanowiłem go pomalować i nawet fajniej wygląda.
Dokleiłem nowe śrubki:
Pewnie niektórzy zastanawiali się jak rozwiąże to /\ . Wkleiłem walec dopasowany bezpośrednio w otworze. Jest na cała długość kadłuba. Przymocowałem go szpilkami do wieży, nie ufam klejowi.
Obcinałem im główki i wsadzałem za pomocą kombinerek.
Nie czepiajcie się że jest malowany i tego zaoblenia na wieży, ten kant mnie denerwował.
Ładnie było zrobione, no ale polałem to superglutem ale pod spodem rozlał mi się retusz na niebiesko(farbka była źle zmieszana). Postanowiłem go pomalować i nawet fajniej wygląda.
Dokleiłem nowe śrubki:
Pewnie niektórzy zastanawiali się jak rozwiąże to /\ . Wkleiłem walec dopasowany bezpośrednio w otworze. Jest na cała długość kadłuba. Przymocowałem go szpilkami do wieży, nie ufam klejowi.
Obcinałem im główki i wsadzałem za pomocą kombinerek.
Nie czepiajcie się że jest malowany i tego zaoblenia na wieży, ten kant mnie denerwował.
Wiem o co ci chodzi ale tak było w wycinance i nawet nie chciało mi się sprawdzać czy jest inaczej, ale teraz poprawić to będzie raczej trudno.
Jakby ktoś mógł przesłać skan napisów i orzełka z wieży oraz kadłuba będę wdzięczny.
Ile jest potrzebnych ogniwek w całym czołgu? Nie chciałbym zrobić za mało.
Teraz to wszystko jest już pomalowane. Wczoraj skończyłem przyklejanie kół nośnych:
muszę jeszcze dokleić zakończenia osi i to pomalować.
Jakby ktoś mógł przesłać skan napisów i orzełka z wieży oraz kadłuba będę wdzięczny.
Ile jest potrzebnych ogniwek w całym czołgu? Nie chciałbym zrobić za mało.
Teraz to wszystko jest już pomalowane. Wczoraj skończyłem przyklejanie kół nośnych:
muszę jeszcze dokleić zakończenia osi i to pomalować.
Po jednej stronie było 74 do 76 ogniw, co daje łącznie 152 ogniwa + zapasowe na przednią płytę + 5. Łącznie byłoby 157, ale zrób z zapasem np. 170 jakby cosik się zgubiło.
[edit] można prosić o fotkę z profilu?? Chodzi mi o odległości pomiędzy kołami jezdnymi. Może to tylko złudzenie, ale na zdjęciach które wrzuciłeś wygląda jakby były one równe.
[edit] można prosić o fotkę z profilu?? Chodzi mi o odległości pomiędzy kołami jezdnymi. Może to tylko złudzenie, ale na zdjęciach które wrzuciłeś wygląda jakby były one równe.
Ale właśnie o to chodzi żeby nie były równe Odległość miedzy 2. a 3. kołem jezdnym jest większa niż pomiędzy pozostałymi kołami (tzn. 3. 4. 5.). Odległość między 1. i 2. kołem jezdnym jest jeszcze inna. KLIK oraz KLIK a i na rysunkach w wycinance widać różnice. Może to tylko złudzenie ale u Ciebie wygląda to trochę inaczej.
Niedawno udało mi się skończyć jeden pasek gąsienic, na razie bez zębów i żeberek. Mam też zrobioną połowę paska drugiego.
Tak będzie wyglądało ogniwko:
Koło nośne i gąski nie są jeszcze przyklejone.
Trochę nie na temat ale fajne zdjęcia wychodzą jak się używa zoomu. Model wygląda wtedy na większy. Zrobiłem tak 2 pierwsze zdjęcia, zoom był 4x.
Tak będzie wyglądało ogniwko:
Koło nośne i gąski nie są jeszcze przyklejone.
Trochę nie na temat ale fajne zdjęcia wychodzą jak się używa zoomu. Model wygląda wtedy na większy. Zrobiłem tak 2 pierwsze zdjęcia, zoom był 4x.