[Relacja]Bn2t+t (T2-71) - Modelik
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- 19zbyniu95
[Relacja]Bn2t+t (T2-71) - Modelik
Witam,
Wakacje są na finiszu, więc trzeba wykorzystać je do końca!
Rozpoczynam więc kolejną relację, tym razem z budowy mojego pierwszego parowozu. Model pochodzi z wydawnictwa Modelik.
Tradycyjnie okładka:
W modelu wykorzystam elementy wycięte laserem, oraz postaram się pomalować go w całości.
Spróbuję także zrobić nity i inne pierdoły, oraz pobrudzić.
Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia to może mi wysłać, będę wdzięczny
bo wujek Google znalazł tylko widoki ogólne
Starczy gadania...
Model jak zwykle przyszedł solidnie zapakowany, w części innych modeli:
(Kto zamówił coś w Modeliku, wie o czym mówię )
Po rozpakowaniu "pancerza" ujrzałem to:
Pierwszy raz widzę laserowe części wycięte w szarej tekturze
nie szkodzi, ważne że są
Czy ja dobrze widzę, że nie ma tu kółek do tendra?
Po kilku godzinach pracy wyszło mi coś takiego:
Na podłużnicach ostoji nity wyciskałem długopisem, co z tego wyjdzie zobaczymy po malowaniu, natomiast nity na czołownicy i tylnicy są już wikolowe.
Tyle na dziś.
Oceniajcie i komentujcie
CDN
Wakacje są na finiszu, więc trzeba wykorzystać je do końca!
Rozpoczynam więc kolejną relację, tym razem z budowy mojego pierwszego parowozu. Model pochodzi z wydawnictwa Modelik.
Tradycyjnie okładka:
W modelu wykorzystam elementy wycięte laserem, oraz postaram się pomalować go w całości.
Spróbuję także zrobić nity i inne pierdoły, oraz pobrudzić.
Jeśli ktoś ma jakieś zdjęcia to może mi wysłać, będę wdzięczny
bo wujek Google znalazł tylko widoki ogólne
Starczy gadania...
Model jak zwykle przyszedł solidnie zapakowany, w części innych modeli:
Po rozpakowaniu "pancerza" ujrzałem to:
Pierwszy raz widzę laserowe części wycięte w szarej tekturze
nie szkodzi, ważne że są
Czy ja dobrze widzę, że nie ma tu kółek do tendra?
Po kilku godzinach pracy wyszło mi coś takiego:
Na podłużnicach ostoji nity wyciskałem długopisem, co z tego wyjdzie zobaczymy po malowaniu, natomiast nity na czołownicy i tylnicy są już wikolowe.
Tyle na dziś.
Oceniajcie i komentujcie
CDN
Ostatnio zmieniony pn mar 14 2011, 14:15 przez 19zbyniu95, łącznie zmieniany 3 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Re: [Relacja]Bn2t+t (T2-71) - Modelik
Ano, zastanawiałem się nawet czy nie zrobić relacji w stylu co mozna poskładać z opakowania modelika ;)19zbyniu95 pisze: Model jak zwykle przyszedł solidnie zapakowany, w części innych modeli:
Choć powiem, że raz dostałem arkusze z częściami modelu który był zapakowany - i teraz dzięki temu mam zapas i to przydatny
- 19zbyniu95
Po ostatnim modelu stwierdzam, że tempo Twoich prac Zbyniu jest godne pozazdroszczenia. Tym bardziej jestem bardzo ciekaw jak Ci pójdzie - z tak czy inaczej - dużo bardziej skomplikowanym modelem. Trzymam kciuki i pozdrawiam
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
Witaj
To ja również przyłączę się do kibicowania. Widzę, że zakupiłeś Modelikowe elementy wycinane laserem z tzw. szaraka. Moim skromnym zdaniem będziesz miał problem z ładnym wyprofilowaniem kół. Ta tektura nie przyjmuje wgłąb SG. Ja bym próbował z rozwodnionym BCG. Przy tak małej ilości nitów mogłeś pokusić się o coś bardziej złożonego niż wyciskanie długopisem ... ale to Twój wybór. Biorąc pod uwagę Twoje umiejętności ... model zapewne wyjdzie super.
Powodzenia
To ja również przyłączę się do kibicowania. Widzę, że zakupiłeś Modelikowe elementy wycinane laserem z tzw. szaraka. Moim skromnym zdaniem będziesz miał problem z ładnym wyprofilowaniem kół. Ta tektura nie przyjmuje wgłąb SG. Ja bym próbował z rozwodnionym BCG. Przy tak małej ilości nitów mogłeś pokusić się o coś bardziej złożonego niż wyciskanie długopisem ... ale to Twój wybór. Biorąc pod uwagę Twoje umiejętności ... model zapewne wyjdzie super.
Powodzenia
Ol49;Cid21;Od2;Px48;Coalbrookdale Loc. - R. Trevithicka; Tyn6 - modele ukończone.
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
W modelarstwie nie ma dróg na skróty. Może być albo dobrze, albo źle!!!
- 19zbyniu95
Mam taki mały problem...
Kupiłem sobie Humbrola 60, otwieram, a tu zamiast gęstej farby ukazuje mi się niezbyt lepista ciecz. Położyłem już 3 warstwy tego specjału a czarne linie w modelu dalej są widoczne (np. te co pokazują nity...)
Co ja robię źle? A może to nie moja wina?
niki68 Twoje zdanie jest ważne, a nie ... Faktycznie nie chłonie tak bardzo jak biała, no ale chłonie więc może się uratuje
A jeśli chodzi o nity, to robię coś takiego pierwszy raz w życiu, więc extra nie będzie. ;)
Aaa... i jeszcze jedno: ile musi schnąć metalizer żeby można było zacząć polerować?
Kupiłem sobie Humbrola 60, otwieram, a tu zamiast gęstej farby ukazuje mi się niezbyt lepista ciecz. Położyłem już 3 warstwy tego specjału a czarne linie w modelu dalej są widoczne (np. te co pokazują nity...)
Co ja robię źle? A może to nie moja wina?
niki68 Twoje zdanie jest ważne, a nie ... Faktycznie nie chłonie tak bardzo jak biała, no ale chłonie więc może się uratuje
A jeśli chodzi o nity, to robię coś takiego pierwszy raz w życiu, więc extra nie będzie. ;)
Aaa... i jeszcze jedno: ile musi schnąć metalizer żeby można było zacząć polerować?
- Precyzyjny
- x 25
Witam
W końcu jakaś relacja z budowy modelu parowozu na ty forum.
Farba czerwona należy do najsłabiej kryjących. Zaleca się zastosowanie białego lub jasnoszarego podkładu, który łatwo pokryje czarne linie i zrobi jednolite tło. Wtedy wystarczy położyć 2-3 warstwy czerwonego i będzie dobrze.
Metalizer poleruję po 30 minutach od położenia farby.
Autorem zdjęcia jest Tony Statham. http://www.tonystatham.fotopic.net/c1147864.html
W końcu jakaś relacja z budowy modelu parowozu na ty forum.
Farba czerwona należy do najsłabiej kryjących. Zaleca się zastosowanie białego lub jasnoszarego podkładu, który łatwo pokryje czarne linie i zrobi jednolite tło. Wtedy wystarczy położyć 2-3 warstwy czerwonego i będzie dobrze.
Metalizer poleruję po 30 minutach od położenia farby.
Autorem zdjęcia jest Tony Statham. http://www.tonystatham.fotopic.net/c1147864.html
Ostatnio zmieniony sob lis 17 2012, 11:24 przez Precyzyjny, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Podobny problem miałem z kolorem żółtym (dokładnie 69) Humbrola przy malowaniu ładowarki. Problem rozwiązał się, gdy dałem pierwszą warstwę też żółtego akrylu (Pactra A27) i na wierzch dopiero Humbrol. Farba akrylowa ładnie kryje i daje w miarę równomierny podkład.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE: