Trałowiec bazowy ORP Żubr
Moderator: kartonwork
Witam!
Mam do pokazania Wam mój stary bo ok. trzydziestoletni model okrętu.
Model został wykonany w skali 1:500 od podstaw z drewna, kartonu, drutu i innych materiałów, które mi w ręce wpadły. Plany wziąłem z enerdowskiej (pamiętacie takie państwo) książki z planami okrętów, niestety dzisiaj tytułu nie pamiętam (znalazłem : Vom Wikingerboot zum Tragflügelschiff. Modellbaupläne) a dotyczyły radzieckiego trałowca T-61.
T-61 to protoplasta polskiego typu 254K więc przyjąłem, mam nadzieje że prawidłowo, numer burtowy 601 i nazwę ORP Żubr.
Teraz kilka zdjęć:
Jeżeli Macie jakieś pytania, uwagi, sugestie chętnie odpowiem.
No i jeszcze jedno, byłem z modelem na wystawie Jura Model Festiwal 2011 w Rędzinach k. Częstochowy gdzie został zauważony przez kolegów modelarzy z Inowrocławia co zaowocowało bardzo fajną nagrodą rzeczową oraz tym
Mam do pokazania Wam mój stary bo ok. trzydziestoletni model okrętu.
Model został wykonany w skali 1:500 od podstaw z drewna, kartonu, drutu i innych materiałów, które mi w ręce wpadły. Plany wziąłem z enerdowskiej (pamiętacie takie państwo) książki z planami okrętów, niestety dzisiaj tytułu nie pamiętam (znalazłem : Vom Wikingerboot zum Tragflügelschiff. Modellbaupläne) a dotyczyły radzieckiego trałowca T-61.
T-61 to protoplasta polskiego typu 254K więc przyjąłem, mam nadzieje że prawidłowo, numer burtowy 601 i nazwę ORP Żubr.
Teraz kilka zdjęć:
Jeżeli Macie jakieś pytania, uwagi, sugestie chętnie odpowiem.
No i jeszcze jedno, byłem z modelem na wystawie Jura Model Festiwal 2011 w Rędzinach k. Częstochowy gdzie został zauważony przez kolegów modelarzy z Inowrocławia co zaowocowało bardzo fajną nagrodą rzeczową oraz tym
Ostatnio zmieniony wt paź 30 2018, 20:15 przez pawlo100, łącznie zmieniany 3 razy.
Tyma - Kompletnie się na tym nie znam, więc chętnie się tym zajmę. - dobrze tutaj pasuje.
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Pozdrawiam
Paweł
ORP Żubr,Wodnik,Pruski Parowóz T3,Ls410D
Z historii modelu położenie stępki w Częstochowie na początku lat 80, oddanie do "służby" Gdynia-Babie Doły pod koniec służby w 42 PWL
-
- x 1
Re: Trałowiec bazowy ORP Żubr
Lubię tak , przywitanie i na dzień dobry fajna praca , a nie jakieś pier...niczenie w bambus o zadku marynipawlo100 pisze:Witam!
Mam do pokazania
Świetne maleństwo . W dodatku od podstaw! W tamtych latach!
Szacuneczek kolego i czapeczka z głowy .
Mam nadzieję , że zaskoczysz nas jeszcze . Tyle dostępnych materiałów jest teraz do scratchu.
- SeventhSon