*[Relacja/Okręt] Kanadyjski niszczyciel HMCS "Haida"
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
-
*[Relacja/Okręt] Kanadyjski niszczyciel HMCS "Haida"
Jak to często bywa w chwili potrzeby moja drukarka odmówiła posłuszeństwa wiec budowę HMS Vega muszę przełożyć na następny tydzień.Wolny czas poświeciłem na dokończenie następnego niszczyciela w 3D.Na weekend poprawiłem trochę detali wiec czas przystąpić do projektowania części.Tym razem tematem jest kanadyjski niszczyciel HMCS Haida.Dla Kanadyjczyków jest ona tym czym dla nas jest „Blyskawica”...nomen omen walczyły razem a także co ciekawe oba zachowały się do dzisiaj.”Haida” był jednym z okrętów dość długiej serii dużych niszczycieli typu Tribal.Zarówno australijska jak i kanadyjska marynarka bardzo chciała mieć te niszczyciele wiec po modyfikacjach projektu weszły one do służby pod barwami Kanady i Australii.Ze względu na poziom modyfikacji można spotkać opis tych okrętów jako „Modified Tribal” co chyba jest prawda .HMCS Haida ma bardziej rozbudowana nadbudówkę rufowa,posiada również nowocześniejsze uzbrojenie plot i urządzenia radarowe.Ma również bardzo ciekawy kamuflaż.Model zaprojektowałem w wyglądzie na lata 1943-44 przed pierwsza modernizacja.W modelu będzie można wykonać zamiennie dinghy motorowa albo dwie duże tratwy.Nie spotkałem fotografii nalata 1943/44 z obecna dinghy na pokładzie, jest natomiast widoczna po pierwszej modernizacji w 1944 roku.Odpowiednia notka pojawi się w opisie.Podobnie jak z tematem niszczycieli typu V/W ten jeden nie wyczerpuje tematu.Mam nadzieje ze będzie mi dane „wydać” zarówno jeszcze brytyjska jak i australijska wersje. Poki co z 3D wygląda tak:
Ostatnio zmieniony pn wrz 24 2012, 12:12 przez Adrian(a-graph), łącznie zmieniany 1 raz.
Royal Navy first
-
-
Minely wieki od wpisow w tym watku ale wreszcie cos sie zacznie dziac.Pierwszy raz nie bede kleil surowki wlasnego opracowania.Tym razem zrobi to nasz forumowy kolega Mariusz Janiszewski(aka "Janisz"),ktoremu troche zazdroszcze ze ma akurat czas i checi zeby go skleic.Mam nadzieje ze zajmie mu to troche mniej czasu niz jak ja bym sie za to zabral.Model minimalnie sie zmienil i ostateczny wyglad jest taki jak ponizej.Kolejne materialy i jak to bywa kolejne nieiwlekie ale zawsze zmiany.Wszystkie zdjecia surowki w tym watku sa autorstwa Mariusza.Na chwile obecna nie ma mozliwosci zrobienia lepszych fotek ale to sie zmieni...
Poki co ostateczny wyglad okretu w 3D:
Pierwszy kadlub zostal sklejony ale bedzie zrobiony jeszcze raz "zeby byl lepszy".Poki co autor surowki wzial sie za nadbudowke dziobowa:
Poki co ostateczny wyglad okretu w 3D:
Pierwszy kadlub zostal sklejony ale bedzie zrobiony jeszcze raz "zeby byl lepszy".Poki co autor surowki wzial sie za nadbudowke dziobowa:
Royal Navy first
-
Bliski sercu projekt. Jak by ktos potrzebowal detali to okret jest zacumowany nie daleko mnie wiec chetnie pomoge. Zawsze moge podjechac i zrobic fotki detali. Prosze o kontakt jak model zostanie wydany. Pozdrawiam
cierpliwosc to skarb jakiego nie mozna kupic...
W budowie: Bf 109 E-4
zbudowane: Ju 87 d-3
Olo
W budowie: Bf 109 E-4
zbudowane: Ju 87 d-3
Olo
-
-
-
Dzisiaj przedostatnia odslona.Wszystkie czesci sa nie przyklejone luzem poukladane na pokladzie.Zostalo troche drobnicy do skonczenia ale Mariusz juz wiekszosc elementow posklejal osobno.Mysle ze do konca lipca surowka powinna byc skonczona.Nastepnym razem bedzie galeria....Sorry za jakosc fotek ale lepsze tez beda...
Royal Navy first
-