Artilleriefährprahm Typ D 3, skala 1/200
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Artilleriefährprahm Typ D 3, skala 1/200
Od jakiegoś czasu pracuję nad Artilleriefährprahm Typ D 3, skala 1/200, czyli niemiecką barką artyleryjską. Historia powstania tych mało znanych jednostek została opisana w magazynie "Okręty" 1/99 - polecam lekturę.
Barki artyleryjskie były wykorzystywane jako jednostki OPL i wsparcie artyleryjskie na wodach śródlądowych i akwenach przybrzeżnych (kanał Angielski, fiordy, Dunaj).
Wersja D3, którą buduję uzbrojona jest w 2x2cm FLAK Vierling, 2x10,5cm, 2x k-m, oraz 1x3,7cm FLAK.
Wymiary to 49,8x6,6m, zanurzenie 1,7m
Model jest prosty, kadłub ma prostą konstrukcję skrzynkową:
Po sklejeniu skrzynki kadłuba, przykleiłem element zamykający od dziobu:
Zmontowałem równie prosty szkielet:
Który następnie wkleiłem w poszycie kadłuba i zamknąłem pawężą rufową:
Na tym foto pokazana jest niecodzienna konstrukcja podwodnej części rufy:
Kadłub gotowy:
Barki artyleryjskie były wykorzystywane jako jednostki OPL i wsparcie artyleryjskie na wodach śródlądowych i akwenach przybrzeżnych (kanał Angielski, fiordy, Dunaj).
Wersja D3, którą buduję uzbrojona jest w 2x2cm FLAK Vierling, 2x10,5cm, 2x k-m, oraz 1x3,7cm FLAK.
Wymiary to 49,8x6,6m, zanurzenie 1,7m
Model jest prosty, kadłub ma prostą konstrukcję skrzynkową:
Po sklejeniu skrzynki kadłuba, przykleiłem element zamykający od dziobu:
Zmontowałem równie prosty szkielet:
Który następnie wkleiłem w poszycie kadłuba i zamknąłem pawężą rufową:
Na tym foto pokazana jest niecodzienna konstrukcja podwodnej części rufy:
Kadłub gotowy:
Prawdopodobnie do strzelania ją zakotwiczali. Taka pływająca bateria. 105mm to wcale nie dużo. Myślałem że co najmniej 152 tam ustawiali...
- Do not try to make a model. Instead only try to realize the truth.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
- What truth?
- There is no model. Then you will see that it's not the model that you make, it is only yourself.
nie była kotwiczona do strzelania!
musiała być mobilna aby sama nie stała się łupem,
jednostki te służyły do zabezpieczania wyjść jednostek z fiordów i portów na pełne morze
prędkość to tylko 10 węzłów
ale zanurzona dość mocno, prostokątna skrzynka jest wystarczająco stabilna
był co najmniej jeden pojedynek z brytyjskimi kutrami MTB gdzie owe barki wyszły z nich zwycięsko
musiała być mobilna aby sama nie stała się łupem,
jednostki te służyły do zabezpieczania wyjść jednostek z fiordów i portów na pełne morze
prędkość to tylko 10 węzłów
ale zanurzona dość mocno, prostokątna skrzynka jest wystarczająco stabilna
był co najmniej jeden pojedynek z brytyjskimi kutrami MTB gdzie owe barki wyszły z nich zwycięsko
Pozwolę sobie odpowiedzieć za kolegęcypis pisze:Strk ten model to jakieś wydawnictwo , czy też Twój autorski projekt ?
Model ukaże się w Modelarstwie okrętowym a stryk jest jego autorem
Ostatnio zmieniony pt wrz 28 2012, 12:22 przez BALROG, łącznie zmieniany 1 raz.