[R] CASA C 295 M; 1:33; budowa testowa
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Ja proponuję jeszcze jedną modyfikację. Jeśli możliwe jest takie rozwinięcie jak powyżej, to należałoby w krawędzi natarcia centropłata (zakładam, że trzymamy się dotychczasowej konstrukcji) wykonać wycięcie/wpust na zachodzącą na nią owiewkę. Tak aby łączenie obu elementów poszycia centropłatu i owiewki było na styk, a nie na zakładkę. Od wewnątrz centropłata dodatkowa warstwa papieru, podpierająca owiewkę wpuszczoną w wycięcie.
Nie wiem czy wystarczająco jasno to napisałem:
Nie wiem czy wystarczająco jasno to napisałem:
- Heinrich Kosmala
- x 169
Następna poprawka profilu podstawy centropłata. Dla mnie jest teraz ok. Różnicy kolorów w wycinance oczywiście nie będzie. Poza tym przykleiłem go na stary, bo bałem się zniszczenia całości tego fragmentu konstrukcji przy odrywaniu, tak że te przejścia powinny wyjść jeszcze bardziej płynne.
Ostatnio zmieniony śr maja 09 2018, 10:38 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 2 razy.
- Heinrich Kosmala
- x 169
Następna poprawka – podstawa centropłata została tak przekonstruowana, że nie potrzeba teraz oddzielnej owiewki. Sklejone jako „próba” na chybcika, bez wręg – tylko żeby pokazać, jak to w ostatecznej wersji będzie wyglądać.
strk – Twoja propozycja (łączenie obu elementów poszycia centropłatu i owiewki na styk, a nie na zakładkę) byłaby (moim zdaniem) stosunkowo prosta w realizacji; wystarczyłoby wyciąć w centropłacie „okienko“ , podkleić je kartonem od wewnątrz i w to miejsce (zagłębienie) przykleić górną część siatki podstawy centropłata. Ale żeby być konsekwentnym trzeba by zmienić wszystkie miejsca w modelu, gdzie jest „na zakładkę“. Poza tym precyzyjne wklejenie tej części paska podstawy centropłata w zagłębienie skrzydła byłoby chyba dość trudne. Gdy ten pasek zeszlifuje się nieco od strony wewnętrznej, będzie to łączenie praktycznie niewidoczne.
strk – Twoja propozycja (łączenie obu elementów poszycia centropłatu i owiewki na styk, a nie na zakładkę) byłaby (moim zdaniem) stosunkowo prosta w realizacji; wystarczyłoby wyciąć w centropłacie „okienko“ , podkleić je kartonem od wewnątrz i w to miejsce (zagłębienie) przykleić górną część siatki podstawy centropłata. Ale żeby być konsekwentnym trzeba by zmienić wszystkie miejsca w modelu, gdzie jest „na zakładkę“. Poza tym precyzyjne wklejenie tej części paska podstawy centropłata w zagłębienie skrzydła byłoby chyba dość trudne. Gdy ten pasek zeszlifuje się nieco od strony wewnętrznej, będzie to łączenie praktycznie niewidoczne.
Ostatnio zmieniony śr maja 09 2018, 10:38 przez Heinrich Kosmala, łącznie zmieniany 3 razy.
Nie uważam, że byłoby to trudne - kluczem jest kolejność montażu:
1. najpierw elementy podstawy kształtujemy i sklejamy w skorupę
2. następnie podstawę i centropłat sklejamy razem, zaczynając od tej właśnie górnej krawędzi
3. uzupełniamy podstawę szkieletem od wewnątrz i montujemy gotowy moduł na kadłubie
Fazowanie zakładki od wewnątrz jest oczywiście dobrym pomysłem.
1. najpierw elementy podstawy kształtujemy i sklejamy w skorupę
2. następnie podstawę i centropłat sklejamy razem, zaczynając od tej właśnie górnej krawędzi
3. uzupełniamy podstawę szkieletem od wewnątrz i montujemy gotowy moduł na kadłubie
Fazowanie zakładki od wewnątrz jest oczywiście dobrym pomysłem.