[Relacja/Kolej] Precyzyjny Pu29 - największy polski parowóz - FINAŁOWA GALERIA str. 41
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Precyzyjny
- x 25
Dziękuję Wam za miłe uwagi.
Viking_BB, niestety korba się nie kręci.
Januszmk, to żeliwo to przypadkowe, zasługa mojego lenistwa. Ze spraja czarny mat poleciał mi takim grubym kurzem, chyba było za ciepło i ze zbyt dużej odległości "psikałem". Od góry to płaskie i z boku dało się ładnie oszlifować, ale tam na tych pokrywkach były małe łuki, zawiaski, wystająca krawędź, jednym słowem nie chciało mi się tego szlifować, przetarłem to tylko twardym pędzelkiem i tak zostało.
Viking_BB, niestety korba się nie kręci.
Januszmk, to żeliwo to przypadkowe, zasługa mojego lenistwa. Ze spraja czarny mat poleciał mi takim grubym kurzem, chyba było za ciepło i ze zbyt dużej odległości "psikałem". Od góry to płaskie i z boku dało się ładnie oszlifować, ale tam na tych pokrywkach były małe łuki, zawiaski, wystająca krawędź, jednym słowem nie chciało mi się tego szlifować, przetarłem to tylko twardym pędzelkiem i tak zostało.
Pozdrawiam
Precyzyjny
Na warsztacie: parowóz Pu29
Ukończone: parowóz Ty2, parowóz Ol49, parowóz TKp30
* * *
Precyzyjny
* * *
- Sklejacz Maciej
- x 109
Czy to oznacza, że to co widziałem dotąd było nieatrakcyjne???W następnym odcinku przedstawię jak wykonałem wnętrze budki maszynisty, będzie dużo atrakcyjnych fotek.
No to ja chyba oszaleję, bo co jeszcze można zrobić z modelem? I tak za każdym razem zbieram szczękę z podłogi. Teraz też zbieram i podziwiam i pozdrawiam.
obecnie zamrożony:Iskander M (MZKT 79300 Astrolog)
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
już po: ORP Krakowiak, T-72M, Opel Blitz 3,6S, SdKfz 233.
- Precyzyjny
- x 25
Re: [R] Precyzyjny Pu29-największy polski parowóz-metr szczęścia
Nie samym modelarstwem człowiek żyje, innym moim ulubionym zajęciem w okresie letnio-jesiennym jest zbieranie grzybów. W tym sezonie, w lasach, które odwiedzam, wyjątkowo obrodziły prawdziwki, zebrałem ich już łącznie około 420 sztuk, co jest dla mnie wynikiem rewelacyjnym, bo w poprzednich latach w jednym sezonie udawało mi się zebrać około 20-25 takich szlachetniaków. Zdarzało się, że zbiór jednorazowy nie mieścił się do kosza i kobiałki, dobrze, że miałem awaryjny karton w samochodzie, to można było grzybaski wyładować i iść dalej zbierać.
Do niedzieli jeszcze chodzę po lasach, w poniedziałek obrobię fotki z wnętrza budki i we wtorek postaram się je zamieścić na forum. Będzie co oglądać.
Do niedzieli jeszcze chodzę po lasach, w poniedziałek obrobię fotki z wnętrza budki i we wtorek postaram się je zamieścić na forum. Będzie co oglądać.
Pozdrawiam
Precyzyjny
* * *
Precyzyjny
* * *
Awaryjny karton... z którego skleiłem poręczna taczkę i dowiozłem grzybki do domu ;)
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
- Precyzyjny
- x 25
Dzisiaj przedstawiam ukończone wnętrze budki maszynisty. Ostatnimi elementami, które dołożyłem, były wskaźnik poziomu wody w kotle oraz dźwignia do sterowania zaworami przedmuchowymi cylindrów. Pisać nie ma co, zdjęcia mówią wszystko. Żeby je porobić, musiałem model ustawiać w nietypowej pozycji. Dużo zdjęć jest podobnych, ale wnętrze budki jest obszerne i nie zawsze wszystko dało się umieścić w kadrze. Nieraz ujęcie po zmianie ustawienia aparatu, pokazywało inne smaczki. Na początek zdjęcia całego osprzętu bez założonej budki, a następnie po jej trwałym przyklejeniu.
Zrobiłem też filmiki z dołożonym dźwiękiem prawdziwego stojącego na stacji parowozu. Każdy filmik innym aparatem, stąd widać różnice w jasności i barwie.
https://youtu.be/zE1mE_LNfvE
https://youtu.be/OY86kXo5lw8
Jestem zadowolony z efektu mojej ponad rocznej pracy nad wyposażeniem wnętrza budki maszynisty, szkoda tylko, że po przyklejeniu budki, najlepsze detale będą widoczne tylko na zdjęciach.
Zrobiłem też filmiki z dołożonym dźwiękiem prawdziwego stojącego na stacji parowozu. Każdy filmik innym aparatem, stąd widać różnice w jasności i barwie.
https://youtu.be/zE1mE_LNfvE
https://youtu.be/OY86kXo5lw8
Jestem zadowolony z efektu mojej ponad rocznej pracy nad wyposażeniem wnętrza budki maszynisty, szkoda tylko, że po przyklejeniu budki, najlepsze detale będą widoczne tylko na zdjęciach.
Pozdrawiam
Precyzyjny
* * *
Precyzyjny
* * *
Witam,
pierwsza klasa Mariusz!
Dziwi mnie, że tylko jeden wodowskaz był na wyposażeniu maszyny.
pozdrawiam
Mirek
pierwsza klasa Mariusz!
Dziwi mnie, że tylko jeden wodowskaz był na wyposażeniu maszyny.
pozdrawiam
Mirek
- Precyzyjny
- x 25
MMC1964, wodowskaz jest jeden, bo na wyposażeniu są także kurki probiercze - to te trzy dźwigienki znajdujące się na wysokości wodomierza, ale po prawej stronie. Oba systemy są niezależne i służą do kontroli poziomu wody w kotle, podobnie jest w parowozie np. Ty23.
Pozdrawiam
Precyzyjny
* * *
Precyzyjny
* * *
Witam,
widać taki był kanon wyposażania w osprzęt dla przedwojennych lokomotyw.
pozdrawiam i czekam na następne "nowości" tej lokomotywy.
Mirek
widać taki był kanon wyposażania w osprzęt dla przedwojennych lokomotyw.
pozdrawiam i czekam na następne "nowości" tej lokomotywy.
Mirek