Witajcie!
Po bardzo dłuuuuugiej przerwie staram się powrócić do kartonowych spraw;) Model, który dzisiaj zaprezentuję skończyłem już jakieś pół roku temu, ale dopiero ostatnio dorobił się zdjęć:) Ale zacznijmy od początku. Model zbudowałem nie tylko z kartonu- także z plastiku (koła ciężarówki), drewna, konkretnie balsy, (chałupa i skrzynia ciężarówki) i drutu (elementy silnika itp). Tytułowego Macka AC zbudowałem na podstawie darmowego modelu pobranego ze strony Minimodel.cz (powiększyłem go z 1/100 do 1/87), jednak ponad połowa elementów została zaprojektowana przeze mnie. Na dioramie postanowiłem ukazać kawałek farmy jakiegoś miejscowego mechanika- dlatego ciężarówkę zbudowałem w wersji holownika zepsutych aut. Silnik i ramę zrobiłem praktycznie od podstaw, pomalowałem na czarno i usyfiłem siuwaksami AK Interactive I MIG (dla dociekliwych: pigmenty truck rust,light rust, european earth i płyn fresh oil effect oraz moja autorska mieszanka z kleju w sztyfcie i czarnej farby imitująca świeży smar). Drzewo zrobiłem z drutu pokrytego wikolem i wiórkami imitującymi korę. Liście wykonałem z produktu firmy Silhouette- swoją droga bardzo polecam. Ziemię wykonałem z pyłu ziemnego, na to posadziłem trawkę elektrostatyczną. Generalnie- cudów nie ma -i- to właściwie chyba wszystko z mojej strony. Tak więc, zapraszam do obejrzenia kilku zdjęć:
[G] Mack AC Bulldog wrecker+diorama, Minimodel.cz+projekt własny, 1/87
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
[G] Mack AC Bulldog wrecker+diorama, Minimodel.cz+projekt własny, 1/87
Problemem nie jest problem, problemem jest twoje nastawienie do problemu.
Re: [G] Mack AC Bulldog wrecker+diorama, Minimodel.cz+projekt własny, 1/87
Cześć
No jak to cudów nie ma? Ta dioramka to takie małe cudeńko. Oglądałem i fotografowałem sobie ją w Rudzie Śląskiej. Całość jest strasznie malutka, zdjęcia w makro nie oddają wielkości tej scenki. Bardzo ładne wykonanie, kompozycja dioramki przemyślana i że tak powiem, zbilansowana. Najlepiej oglądać ją z pewnej odległości, nie pod lupą, wtedy całość ładnie gra. Elementy roślinne bardzo przyjemne w odbiorze. Brudzenie nie przesadzone i robi robotę. Jak dla mnie bardzo elegancka praca. Gratki!
No jak to cudów nie ma? Ta dioramka to takie małe cudeńko. Oglądałem i fotografowałem sobie ją w Rudzie Śląskiej. Całość jest strasznie malutka, zdjęcia w makro nie oddają wielkości tej scenki. Bardzo ładne wykonanie, kompozycja dioramki przemyślana i że tak powiem, zbilansowana. Najlepiej oglądać ją z pewnej odległości, nie pod lupą, wtedy całość ładnie gra. Elementy roślinne bardzo przyjemne w odbiorze. Brudzenie nie przesadzone i robi robotę. Jak dla mnie bardzo elegancka praca. Gratki!
Również obejrzałem z przyjemnością. Domyślam się jakie to musi być małe. Ciekawy klimat - jakaś zapadła dziura, jesień, biznes powoli się kręci.
No no, bardzo cacy modelik. Dioramka ma klimat, fajny pomysł i wykonanie.
Cudów nie ma? To ciekawe dlaczego kosisz nagrody tąże dioramką :P
A tak na poważnie, to w moich oczach jesteś bardzo dorosłym modelarzem, do tego odważnym zarówno w formule swojego modelowania (łączenie materiałów i technik modelarskich), technice (nie boisz się używania różnorakiej chemii), oraz wizji (skomponowanie dioramy, która trzyma się kupy i stanowi całość, a nie tylko zbiór elementów) Masz, mój drogi młodszy kolego, wrodzony talent modelarski – obyś go nie zaprzepaścił!
A tak na poważnie, to w moich oczach jesteś bardzo dorosłym modelarzem, do tego odważnym zarówno w formule swojego modelowania (łączenie materiałów i technik modelarskich), technice (nie boisz się używania różnorakiej chemii), oraz wizji (skomponowanie dioramy, która trzyma się kupy i stanowi całość, a nie tylko zbiór elementów) Masz, mój drogi młodszy kolego, wrodzony talent modelarski – obyś go nie zaprzepaścił!
Pozdrowienia z Czech
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
----------------------
Dumny właściciel portalu: Kartonowa Kolej
Dumny członek grupy: Bielska Strefa Modelarska
Bardzo dziękuje wszystkim za pochlebne opinie, nie spodziewałem się, że taki, jak jak to mówię, ,,pizdryk" wywoła tak pozytywne opinie;) Jeszcze raz bardzo dziękuję!!!
Problemem nie jest problem, problemem jest twoje nastawienie do problemu.