[R/G] Moskalew SAM-13 (YG-Model 1/33)
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
Re: [R] Moskalew SAM-13 (YG-Model 1/33)
to jest TA siatka?
Panie kolego, bardzo ładna praca , następnym budowanym przeze mnie modelem będzie właśnie ten urokliwy samolocik. Działaj dalej .
Jacek, jak będziesz robił, to możesz być spokojny o wzajemne spasowanie elementów. Wszystkie elementy brył płatowca są zaprojektowane bardzo dobrze. Nie ma krawędzi obrysu, wycinam po zewnętrznej krawędzi części i jest git.
Domknięcie bryły kadłuba - okapotowanie tylnego silnika:
I główne elementy kadłuba gotowe.
Domknięcie bryły kadłuba - okapotowanie tylnego silnika:
I główne elementy kadłuba gotowe.
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Ciekawy kształt kadłuba jak na samolot.
Wykonany oczywiście po mistrzowsku.
Wykonany oczywiście po mistrzowsku.
Kleje bo lubię!!!
- Lukson 1982
- x 10
Ładna robota Skąd pochodzi TA siatka?
Siatka filtracyjna. Ta jest chromoniklowa, malowana aerografem.
Ciekawi mnie miedziana. Może sE kupię kiedyś.
Pochodzi z garażu znajomego .
Ciekawi mnie miedziana. Może sE kupię kiedyś.
Pochodzi z garażu znajomego .
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Kolejny krok. Wklejone wnęki w części kadłubowej:
Doklejone skrzydła:
I oprofilowanie skrzydeł. Wreszcie nabiera kształtu:
Samo oprofilowanie jakoś za długie było z milimetr. Może przykleiłem je niezgodnie z koncepcją autora. Jednakże na kadłubie nie ma zaznaczonego miejsca przyklejania skrzydeł ani oprofilowania. Skrzydła przykleiłem tak by zachować w jednaj płaszczyźnie obie części wnęk podwozia. Oprofilowanie zaś tak ja się układało. A układało się fajnie . Niemniej widać od spodu, że zostaje taki zielony klin na kadłubie. Sensownie byłoby, że wszystko było w kolorze spodu, ale oprofilowanie w żaden sposób nie chciało mi tak daleko sięgnąć
Doklejone skrzydła:
I oprofilowanie skrzydeł. Wreszcie nabiera kształtu:
Samo oprofilowanie jakoś za długie było z milimetr. Może przykleiłem je niezgodnie z koncepcją autora. Jednakże na kadłubie nie ma zaznaczonego miejsca przyklejania skrzydeł ani oprofilowania. Skrzydła przykleiłem tak by zachować w jednaj płaszczyźnie obie części wnęk podwozia. Oprofilowanie zaś tak ja się układało. A układało się fajnie . Niemniej widać od spodu, że zostaje taki zielony klin na kadłubie. Sensownie byłoby, że wszystko było w kolorze spodu, ale oprofilowanie w żaden sposób nie chciało mi tak daleko sięgnąć
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Wydaje mi się, że gdyby tył/spływ skrzydła obniżyć minimalnie to ten zielony klin mógłby zniknąć. Trudno by wtedy było idealnie zlicować komory podwozia. Czyli coś w projekcie minimalnie nie pykło. Najlepiej byłoby chyba dorobić kawałki nieco szerszej dolnej części oprofilowania gdyby był zapas koloru. Przewidujesz retusz czy tak już zostanie ?
Ciekawa koncepcja autora na podział siatek - głównie okolic kabiny Ale jak zwykle radzisz sobie rewelacyjnie.