[Relacja]A6M2 Zero Kartonowa Kolekcja 2/2007

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

ODPOWIEDZ
Maćko

[Relacja]A6M2 Zero Kartonowa Kolekcja 2/2007

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: Maćko »

Cześć,

Czas zacząć pierwszą relację z budowy modelu na tym forum!

Modelem, którego wybrałem na swój pierwszy jest Mitsubishi A6M2 "Zero" wyd. KARTONOWA KOLEKCJA 2/2007, którego autorem jest Pan Paweł Mistewicz. Poczytałem i wiem, że jak się za coś bierze to jest opracowane doskonale, ale nie za trudno.
Model będzie w standardzie + elementy waloryzowane, które są w wycinance, czyli ruchome powierzchnie sterowe etc.
Tradycyjnie okładka:
Obrazek
Polakierowane arkusze:
Obrazek

Do retuszu użyję plakatówek, wymieszanych na oko. Jednak z moim okiem jest nieraz słabo, a w szególności jeżeli chodzi o mieszanie farb także podejżewam, że różowo nie będzie. No ale uczy się na błędach prawda?

To lecimy, to co mam do tej pory:
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

A tu mały "skunks", który zawsze chce się bawić kiedy kleje  :mil19:
Obrazek
Jak widać retusz to mój słaby punkt, jednak z każdą doklejoną częścią staram się go poprawiać i udoskonalać.

Następnie skleiłem osłonę KM'ów i ich lufy:
Obrazek Obrazek
Wyszły trochę płasko, no ale nie wyszło lepiej :(

Potem poleciałem dalej, czyt. do tyłu z kadłubem. Tutaj wszystko pasowało idealnie, myślę, że nie jest najgorzej:
Obrazek Obrazek
I ostatni segment kadłuba, z nim miałem trochę kłopotów, gdyż musiałem dosyć długo formować papier aby się ładnie skleił na dole, wyszło trochę gorzej ale jeszcze da się przeżyć.
Obrazek Obrazek Obrazek
I na koniec oś zachowana:
Obrazek

W tej chwili biorę się za ustrzenie, kolejny odcinek niebawem.

Zachęcam do komentowania! :mrgreen: :mrgreen:
Maćko

Ale się rozpisaliście   :haha: Nie lubicie mnie czy co :oops: ???

Trzeci odcinek relacji, dzisiejszym tematem jest ustrzenie, walczyłem z nim 3 dni. Efekt- no powiedzmy zadowalający. Boli trochę niedokładny retusz i może słabe uformowanie kartonu.

Na początek statecznik pionowy i ster kierunku. Kleiłem je w wersji rozdzielonej.
Obrazek Obrazek
Następnie wziąłem się za stateczniki poziome i stery wysokości. Jak już pisałem wcześniej wszystko pasowało idealnie, jedynie przez mój błąd źle skleiłem prawe oprofilowanie  :oops:
Reszta na zdjęciach:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Piszcie coś więcej bo nie wiem czy kleje znośnie czy tak, że się oglądać nie da  :haha: :haha:

pozdrawiam.
Awatar użytkownika
-BARTEK-

Post autor: -BARTEK- »

Maćko, 399 wyświetleń o czymś świadczy, więc nie łam się :)
Awatar użytkownika
OSTOJA

Post autor: OSTOJA »

Wszystkim "zaparło" dech w piersiach i zaniemówili ale nie martw się - to normalne.
STEP BY STEP
Pośpiech jest wskazany tylko przy jedzeniu ze wspólnej miski.
W imadle:
Dorobek
Maćko

Sponsorem czwartego odcinka relacji są skrzydła i silnik

Wycięcie, posklejanie i wyretuszowanie zajęło mi 4 dni. Wbrew pozorom nie jest to takie "hop-siup". O ile prawe skrzydło wyszło zadowalająco to lewe to totalna masakra  :( Powodem tej różnicy jest najprawdopodobniej fakt, iż lewe było robione jako pierwsze i trochę się spieszyłem, nie wiadomo zresztą po co ???  i wygląda jak wygląda, krowie żebro i brzydki retusz. Prawe zaś moim zdaniem wyszło lepiej, gdyż już się nie spieszyłem tylko spokojnie wycinałem i retuszowałem.

Co do pasowalnośći, wszystko w jak najlepszym porządku ;) Jakiekolwiek błędy wynikały tylko z mojej niedokładności.

Obrazek Obrazek Obrazek

I na sucho przy kadłubie
Obrazek Obrazek

Przykleiłem łączenie skrzydło-kadłub, oraz owiewkę, którą totalnie skopałem, pojawiły się białe plamy po sg, na drugi raz będę wiedział.
Zdjęcia.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Wykonałem też silnik, z tego elementu jestem jak najbardziej zadowolony:
Obrazek Obrazek

pozdro
Xer

Post autor: Xer »

Mam pytanie,

czy ktoś się orientuje czy to jest ten sam model co MAŁY MODELARZ NR 12/2000 A6M2 ZERO tego samego autora ?
oczywiście z wyjątkiem śladów użytkowania bo to widoczna różnica...
pytam bo patrząc na zdjęcie elementów w wycinance wyglądają w większości identycznie jak te z MM.

A co do modelu to dobra robota :)
mimo drobnych defektów i tak bije mojego Zero na głowę :)
mój nie był taki ładny i przez nieuwagę ucierpiał przez co nie został już dokończony...

świadomość błędów dobra rzecz :) trening czyni mistrza... pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Rafal N.
x 1
Kontakt:

Post autor: Rafal N. »

Xer To taka nieznacznie ulepszona wersja Zero z Małego Modelarza. Dodane lotki, ślady eksploatacyjne, bombka, reszta prawie nie zmieniona.
ODPOWIEDZ