[Dyskusja] Soda modelarska*
Moderatorzy: kartonwork, Rafal N.
[Dyskusja] Soda modelarska*
Witam dostałem od znajomego model 1:35 tylko jest tak pomalowany że szkoda gadać ale ok i odrazu takie pytanko czy istnieje soda modelarska która rozpusci stara farbe bo chciałbym go pomalować na nowo może ktoś już posiada coś takiego albo prosze jakies info dzięki
Są preparaty, które powodują "zejście" farby z palstiku. Nie podam ci dokładnie nazwy, bo nie korzystałem nigdy z czegoś takiego. Tylko raz widziałem działanie. Koledzy "plastikowcy" pewnie ci podpowiedzą dokładnie jak to się nazywa, ale możesz w sklepach modelarskich popytać o zmywacz do farb, albo coś w tym stylu.
A i jeszcze jedno. Jak byś mógł używać przecinków i kropek, to twoje wypowiedzi byłyby bardziej zrozumiałe i łatwiejsze do przeczytania.
Pozdrawiam
A i jeszcze jedno. Jak byś mógł używać przecinków i kropek, to twoje wypowiedzi byłyby bardziej zrozumiałe i łatwiejsze do przeczytania.
Pozdrawiam
Klub Modelarsko-Historyczny Sokół Radom
WitamjasprawdziłemwpraktyceżedobrzedziałanaprzykładKret WystarczyzostawićmodelwroztworzeKretanakilka-kilkanaściegodzinpóźniejzapomocą małejszczoteczki(naprzykładstaraszczoteczkadomyciazębów)możnadokładniepozbyć się starejfarby.
Trzebatrochę uważać, boKretrozpuszczaklejcyjanoakrylowyiprzyklejonenimczęścimogąodpaść.
gulusgulusgulus
Trzebatrochę uważać, boKretrozpuszczaklejcyjanoakrylowyiprzyklejonenimczęścimogąodpaść.
gulusgulusgulus
Potwierdzam to co mówi Gulus. Ale uwaga !!!
To, co kupujemy za parę złociszy pod nazwą "Kret" jest to po prostu soda kaustyczna. Należy rozpuścić ją w wodzie (tylko trochę). Model zamoczyć (czasem na wiele dni).
PRACUJĄC Z ROZTWOREM SODY BEZWGLĘDNIE UŻYWAMY OKULARÓW I RĘKAWIC GUMOWYCH !!!
Na nic się nie zda zwyczajowe "będę uważał".
To, co kupujemy za parę złociszy pod nazwą "Kret" jest to po prostu soda kaustyczna. Należy rozpuścić ją w wodzie (tylko trochę). Model zamoczyć (czasem na wiele dni).
PRACUJĄC Z ROZTWOREM SODY BEZWGLĘDNIE UŻYWAMY OKULARÓW I RĘKAWIC GUMOWYCH !!!
Na nic się nie zda zwyczajowe "będę uważał".
Okularównieużywałemrękawiczkizatoobowiązkowo. Roztwórprzygotowywałemzgodniezprzepisemnaopakowaniu.
Używałemtegoroztworudoczyszczeniamodelu,którypomalowałemokoło9-10miesięcywcześniej.
Farbazeszładoskonale,chociażtrochęmusiałempotzrećszczoteczką, noiodkleiłosię kilkaczęściktóreprzykleiłemcyjanoczymśtam
Pozdrawiamwszystkich
gulusgulusgulus
Używałemtegoroztworudoczyszczeniamodelu,którypomalowałemokoło9-10miesięcywcześniej.
Farbazeszładoskonale,chociażtrochęmusiałempotzrećszczoteczką, noiodkleiłosię kilkaczęściktóreprzykleiłemcyjanoczymśtam
Pozdrawiamwszystkich
gulusgulusgulus
Cześć,
Luknij do tematu BRDM -1 relacja remontowa, z modelu usunąłem starą farbę za pomocą NaOH rozpuszczonego w wodzie. Działa to bardzo dobrze, ale tylko na farby olejne typu Humbrol itd. Wystarczy, że zrobisz roztwór i zanużusz w nim model na 24 h. Potem usuwasz zmiękczoną farbę sztywnym pędzlem z włosiem syntetycznym i gotowe. Co do ostrożności to faktycznie jest to żrące i trzeba uważać na oczy, żeby ich nie zachlapać, co do rękawiczek to osobiście ich nie używam i łapy mam trochę wytrawione, ale za bardzo się tym nie przejmuję...
Luknij do tematu BRDM -1 relacja remontowa, z modelu usunąłem starą farbę za pomocą NaOH rozpuszczonego w wodzie. Działa to bardzo dobrze, ale tylko na farby olejne typu Humbrol itd. Wystarczy, że zrobisz roztwór i zanużusz w nim model na 24 h. Potem usuwasz zmiękczoną farbę sztywnym pędzlem z włosiem syntetycznym i gotowe. Co do ostrożności to faktycznie jest to żrące i trzeba uważać na oczy, żeby ich nie zachlapać, co do rękawiczek to osobiście ich nie używam i łapy mam trochę wytrawione, ale za bardzo się tym nie przejmuję...
Ukończone: M 113 Fitter
- valpurgius
Co do kreta- akryl slabo po nim schodzi. Ja osobiscie radze jeszcze pewna rzecz, usuwajac farbe Kretem- zanim wsadzimy do roztworu model, lepiej nieco poczekac. Roztwarzanie sody kaustycznej jest egzoergiczne- powstaje duza ilosc ciepla i plastik wsadzony do takiego roztworu wygnie sie w rogalik. Chyba zreszta ktos to juz na forum pisal