Witam i o technike pytam :]
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
Witam i o technike pytam :]
Witam brać modelarską
Jest to mój pierwszy post, a związany on będzie w moim powrotem do pięknego hobby - modelarstwa. Zacznę od kilku pytań natury technicznej:
*czym zmyć grubą warstwę farby humbrol, oraz szpachli modelarskiej?
*jakim papierem ściernym szlifować model przed malowaniem ?
*jakie widzicie zastosowania farby pactra, za wyjątkiem wash'a ? A moze się myle?
*czy takim aerografem
da się uzyskać jakieś ciekawe efekty? Kupiłem taki jako małolat, a później zbierał tylko kurz ...
*jak przy użyciu lutownicy można "kleic" elementy fototrawione?
Narazie koniec pytań, mam nadzieje że pomożecie mi podczas "nowych początków" z modelarstwem.
Jest to mój pierwszy post, a związany on będzie w moim powrotem do pięknego hobby - modelarstwa. Zacznę od kilku pytań natury technicznej:
*czym zmyć grubą warstwę farby humbrol, oraz szpachli modelarskiej?
*jakim papierem ściernym szlifować model przed malowaniem ?
*jakie widzicie zastosowania farby pactra, za wyjątkiem wash'a ? A moze się myle?
*czy takim aerografem
da się uzyskać jakieś ciekawe efekty? Kupiłem taki jako małolat, a później zbierał tylko kurz ...
*jak przy użyciu lutownicy można "kleic" elementy fototrawione?
Narazie koniec pytań, mam nadzieje że pomożecie mi podczas "nowych początków" z modelarstwem.
grubą warste farby humbrol mozna zmyć Domestosem(ciepnąć model do wiadereczka z domestosem na 2-3 dni) bądź tez włozyc do roztworu kreta ale to na max 5min trza kontrolowac czy krecik plastyku nie zaczyna pozerać
aerograf jest dobry tylko do połozenia bazowego koloru(w wypadku kamuflazu kilkukolorowego jest juz lipa) no i moze jakiegos washa ale ja to wole robic pedzlem
model przed malowaniem nie trzeba szlifować! wystarczy umyc w letniej wodzie z dodatkiem kropli np. Ludwika i dobrze wypłukać (chodzi o odtłuszczenie) a farba będzie trzymać się jak ulał
Farby pactra-niektórzy ja lubią inni nie, ja osobiście z modelarskich farb preferuje humbrole
pozdrawiam
aerograf jest dobry tylko do połozenia bazowego koloru(w wypadku kamuflazu kilkukolorowego jest juz lipa) no i moze jakiegos washa ale ja to wole robic pedzlem
model przed malowaniem nie trzeba szlifować! wystarczy umyc w letniej wodzie z dodatkiem kropli np. Ludwika i dobrze wypłukać (chodzi o odtłuszczenie) a farba będzie trzymać się jak ulał
Farby pactra-niektórzy ja lubią inni nie, ja osobiście z modelarskich farb preferuje humbrole
pozdrawiam
Adiq, sklepy modelarskie oferują podręczniki w tej dziedzinie. Korzystanie z nich będzie dla Ciebie chyba najlepszym rozwiązaniem. Wyeliminujesz w ten sposób mylne podpowiedzi typu:
Powodzenia!
Piotr
Wynikają one zwyczajnie z braku doświadczenia.Soviet pisze:(w wypadku kamuflazu kilkukolorowego jest juz lipa)
Powodzenia!
Piotr
Obraz jest wart tysiąca słów. Model wart jest miliona.
Aerograf (też taki mam) generalnie jest przeznaczony do malowania dużych powierzchni (nawet na odwrocie tej tekturki chyba tak pisze). Możliwości sterowania „średnicą rozpylenia” (nie wiem jaka fachowa nazwa) istnieją ale bardzo ograniczone poprzez ustawienie wysokości duszy w zakrętce słoiczka. Kamuflaże tylko przy pomocy maskolu lub taśm maskujących.
właśnie o te duże powiezchnie mi chodziło...
miałem ten aerograf i wiem jakie duze"plami farby" rozpylał
i równiez chodziło mi o to ze raczej jest dobry do malowania jednokolorowego kamo, a skoro mówicie ze z braku doswiadczenia nie umiem malować tym aerografem np. niemieckiego kamo z pod berlina (nie wiem jak sie nazywa ) no to macie na bank racje!
dlatego poleciałem na łatwizne i kupiłem inny aerograf
miałem ten aerograf i wiem jakie duze"plami farby" rozpylał
i równiez chodziło mi o to ze raczej jest dobry do malowania jednokolorowego kamo, a skoro mówicie ze z braku doswiadczenia nie umiem malować tym aerografem np. niemieckiego kamo z pod berlina (nie wiem jak sie nazywa ) no to macie na bank racje!
dlatego poleciałem na łatwizne i kupiłem inny aerograf
Soviet, nikt nie powiedział, że z braku doświadczenia nie potrafisz malować tym konkretnym aerografem, ale że z braku doświadczenia wyrażasz tezy na temat aerografu w ogóle. W poprzednim poście napisałeś, że aerograf jest dobry tylko do połozenia bazowego koloru, a to nieprawda. Żeby jasno zostać zrozumianym, musisz dokładniej formułować swoje myśli.
Pozdrawiam!
Piotr
Pozdrawiam!
Piotr
Obraz jest wart tysiąca słów. Model wart jest miliona.
A może pamiętasz za ile był ten aerografik Bo jak dla mnie to na początek mi się nawet spodobał I jest chyba tani.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pierwszy Model - Messerschmitt Bf 109 G-10
Catalina – Relacja
Kto czyta ten błądzi, kto skacze ten rządzi - Le Parkour
Catalina – Relacja
Kto czyta ten błądzi, kto skacze ten rządzi - Le Parkour