Relacja z budowy dioramy - Obrona Węgierskiej Górki 1939r.
Moderatorzy: kartonwork, Tempest, Edmund_Nita
-
Temat wybrałeś ciekawy i oryginalny- bravo!
Natomiast z tymi żołnierzami to porażka- idziesz kolego na łatwiznę żeby nie powiedzieć -na dziadowszczyzne.
"A dlaczego on ma na sobie pruski mundur?
- Bo tak jest w scenariuszu- wchodzi dziedzic pruski.
- Pruski, Pruski. Takie nazwisko -Pruski. Wawrzyniec Pruski- polski dziedzic!!!
- Przewiązać go biało-czerwoną szarfą!"
Z niemieckich żołnierzy można zrobić co najwyżej Powstańców Warszawskich ale nie, na Boga, bohaterów Kampanii Wrześniowej! Rozumiem że to 1:72 i może sądzisz że niewiele będzie widać ale: "diabeł tkwi w szczegółach"- jak mówi stare modelarskie przysłowie.
Zrobisz jak zechcesz ale moje zdanie jest takie że strzelasz sobie samobója tymi szkopami. Kup Polaków albo odpuść sobie ten temat.
Pomyśl- to tylko 46 zł( nie 46 $ czy 46 Euro). Niemasz kasy? Żaden wsyd. Ja też nie mam. Podaj nr konta to się zrzucimy. Ja daje jako pierwszy na początek 5 zł. Serio.
Kto da jeszcze na Obrońców Ojczyzny z Węgierskiej Górki ? Łosiu?
"Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz..."
Natomiast z tymi żołnierzami to porażka- idziesz kolego na łatwiznę żeby nie powiedzieć -na dziadowszczyzne.
"A dlaczego on ma na sobie pruski mundur?
- Bo tak jest w scenariuszu- wchodzi dziedzic pruski.
- Pruski, Pruski. Takie nazwisko -Pruski. Wawrzyniec Pruski- polski dziedzic!!!
- Przewiązać go biało-czerwoną szarfą!"
Z niemieckich żołnierzy można zrobić co najwyżej Powstańców Warszawskich ale nie, na Boga, bohaterów Kampanii Wrześniowej! Rozumiem że to 1:72 i może sądzisz że niewiele będzie widać ale: "diabeł tkwi w szczegółach"- jak mówi stare modelarskie przysłowie.
Zrobisz jak zechcesz ale moje zdanie jest takie że strzelasz sobie samobója tymi szkopami. Kup Polaków albo odpuść sobie ten temat.
Pomyśl- to tylko 46 zł( nie 46 $ czy 46 Euro). Niemasz kasy? Żaden wsyd. Ja też nie mam. Podaj nr konta to się zrzucimy. Ja daje jako pierwszy na początek 5 zł. Serio.
Kto da jeszcze na Obrońców Ojczyzny z Węgierskiej Górki ? Łosiu?
"Nie będzie Niemiec pluł nam w twarz..."
Będziemy atakować małymi grupami- tak po 12, 13 milionów- powiedział chiński generał.
- Wujek Andrzej
- x 2
Jawkers .
Proponuję zmienić tytuł relacji z dotychczasowego na np. " Ralacja z budowy ciężkiego schronu bojowego typu D " . Jeśli tego nie zrobisz zostaniesz rozszarpany na kawałki i następnie zjedzony ... lub już teraz zacznij liczyć guziki mundurów i analizować ich regulaminowe rozmieszczenie .
Wujek .
Proponuję zmienić tytuł relacji z dotychczasowego na np. " Ralacja z budowy ciężkiego schronu bojowego typu D " . Jeśli tego nie zrobisz zostaniesz rozszarpany na kawałki i następnie zjedzony ... lub już teraz zacznij liczyć guziki mundurów i analizować ich regulaminowe rozmieszczenie .
Wujek .
Witam.
Panowie jak szukałem polskich żołnierzy z okresu II WŚ to nie widziałem lub też przeoczyłem ich.
Dziękuję za chęć zrzucenia się ale jakoś dam radę uzbierać taką sumę pieniędzy.
Poniżej dowód zakupu polskiej piechoty.
Data zamówienia: 03 lutego 2007
Produkty
-- ----------------------------------------------------
1 x Hat 8115 - Polska piechota z II wojny światowej (1/72) () = 46,00PLN
------------------------------------------------------
Podsuma: 46,00PLN
VAT (Tax) 22%: 8,30PLN
Przesyłka Ekonomiczna Pobraniowa (płatność gotówką przy odbiorze) (Kraj dostawy i Waga zamówienia -> Polska: 0.42 kg): 10,50PLN
Razem: 56,50PLN
Ethelfrid Cieszę się że podoba Ci się podstawa.
Dzisiaj postaram się coś zrelacjonować.
Pozdrawiam jawkers.
Panowie jak szukałem polskich żołnierzy z okresu II WŚ to nie widziałem lub też przeoczyłem ich.
Dziękuję za chęć zrzucenia się ale jakoś dam radę uzbierać taką sumę pieniędzy.
Poniżej dowód zakupu polskiej piechoty.
Data zamówienia: 03 lutego 2007
Produkty
-- ----------------------------------------------------
1 x Hat 8115 - Polska piechota z II wojny światowej (1/72) () = 46,00PLN
------------------------------------------------------
Podsuma: 46,00PLN
VAT (Tax) 22%: 8,30PLN
Przesyłka Ekonomiczna Pobraniowa (płatność gotówką przy odbiorze) (Kraj dostawy i Waga zamówienia -> Polska: 0.42 kg): 10,50PLN
Razem: 56,50PLN
Ethelfrid Cieszę się że podoba Ci się podstawa.
Dzisiaj postaram się coś zrelacjonować.
Pozdrawiam jawkers.
Bardzo podoba mi się Twój temat!
Co prawda nie siedzę w pancerce, ale jestem w 100% patriotą i czasami grzech się nie zainetresować...
Swoją drogą, Twój temat podsunął mi mały pomysł. Mianowicie, w mieście w którym mieszkam, czyli w Kłodzku (zapraszam serdecznie), znajduje się Twierdza Kłodzka. Miło byłoby odwzorować ją z czasów II WW. Jednak temat nie zabardzo dla mnie, ale gdyby był ktoś chętny...
Co prawda nie siedzę w pancerce, ale jestem w 100% patriotą i czasami grzech się nie zainetresować...
Swoją drogą, Twój temat podsunął mi mały pomysł. Mianowicie, w mieście w którym mieszkam, czyli w Kłodzku (zapraszam serdecznie), znajduje się Twierdza Kłodzka. Miło byłoby odwzorować ją z czasów II WW. Jednak temat nie zabardzo dla mnie, ale gdyby był ktoś chętny...
Witam mulczas.
Widziałem fotografie Twierdzy Kłodzkiej.
Muszę przyznać że jest piękna i na pierwszy rzut oka skomplikowana budowla.
Na fotografiach dużo szczegułów nie widać, ale ten kto by się tego tematu podjął na pewno zrobił by niezłą makietę.
W poruwnaniu mojej budowli z Twierdzą kłodzką to jak porównanie budowy zegara słonecznego z zegarem kwarcowym.
Pozdrawiam jawkers.
Widziałem fotografie Twierdzy Kłodzkiej.
Muszę przyznać że jest piękna i na pierwszy rzut oka skomplikowana budowla.
Na fotografiach dużo szczegułów nie widać, ale ten kto by się tego tematu podjął na pewno zrobił by niezłą makietę.
W poruwnaniu mojej budowli z Twierdzą kłodzką to jak porównanie budowy zegara słonecznego z zegarem kwarcowym.
Pozdrawiam jawkers.
Witam.
Na wstępie kolejnej relacji chciałem zapytać czy odpowiada wam taki format fotografii, czy na forum wstawiać miniatury?
Pierwsza fotografia przedstawia prawie ukończony, już pomalowany strop z jednym z dziewięciu schodków jakie zamontowałem w forcie.
Wykonałem zewnętrzne wloty wentylacyjne do których użyłem patyczków czy raczej rureczek z lizaków.
Przyciąłem do odpowiedniego rozmiaru i pomalowałem kolorem Gun Metal. Później zostały ciasno osadzone w otworach wykonanych wcześniej oraz przyklejone wikolem.
Wewnątrz Stanowiska strzelniczego RKM-u widoczna jest płyta a w tym przypadku blaszka aluminiowa wykonana z puszki.
Nawierciłem w niej otwory wiertłem 0,7mm i pomalowałem Gun Metalem.
W fortyfikacjach używane były płyty staliwne, posiadały różne rozmiary, grubości, oraz różne otwory przez które strzelano w zależności do jakiego typu broni były przeznaczone.
Widoczny przekrój postanowiłem wstępnie pomalować na zielono.
Jak widać budowla wymaga jeszcze dużego nakładu pracy.
Podczas prac nad wentylacją, postaram się opisać do czego służyły poszczególne pomieszczenia.
Podgląd wejścia.
Widok na wejście główne, a z lewej strony na wysokości drzwi początek głównego przewodu wentylacyjnego.
Przy wypustkach, w miejscach gdzie strop wychodzi poza obrzeże schronu, miały być zamontowane reflektory oświetlające w nocy przedpole fortu. Lecz jak większość wyposażenia nie zdążono ich zamontować.
Widok lewej ściany bojowej.
Widoczne rury służące do łączności optycznej z fortem Wąwóz.
Górna rura służyła do obserwacji a dolna do nadawania Morsem.
Przy stropie widać wyrzutnie rakiet oświetlających pole walki w nocy.
Wykonałem ją z igły 0,9 zakupionej w aptece.
Wymaga jeszcze malowania.
Tak to wygląda z bliska.
W wyższej wnęce umieszczony jest tłumik rury wydechowej układu silnika spalinowego, u mnie jeszcze niezamontowany, a poniżej drugie wyjście ewakuacyjne.
Lewa ściana bojowa pod "daszkiem" usytuowana jest strzelnica CKM-u
Widok przedniej ściany bojowej.
Na środku znajduje się wyjście ewakuacyjne. Trzeba go troszkę zdewastować, ponieważ właz podczas ataku na fort był pomalowany farbą podkładową w jasnym kolorze najprawdopodobniej pomarańczowym przez co było widoczne.
Niemiecka altyleria atakowała właśnie ten obszar fortu z działa Ppanc.
Przez te ataki został uszkodzony CKM.
Powoli uzbrajam fort.
Podstawka pod działo Ppanc, wykonana z blaszki aluminiowej.
Działo chwilowo zamontowane na podstawce (wózku).
Pozdrawiam jawkers.
Na wstępie kolejnej relacji chciałem zapytać czy odpowiada wam taki format fotografii, czy na forum wstawiać miniatury?
Pierwsza fotografia przedstawia prawie ukończony, już pomalowany strop z jednym z dziewięciu schodków jakie zamontowałem w forcie.
Wykonałem zewnętrzne wloty wentylacyjne do których użyłem patyczków czy raczej rureczek z lizaków.
Przyciąłem do odpowiedniego rozmiaru i pomalowałem kolorem Gun Metal. Później zostały ciasno osadzone w otworach wykonanych wcześniej oraz przyklejone wikolem.
Wewnątrz Stanowiska strzelniczego RKM-u widoczna jest płyta a w tym przypadku blaszka aluminiowa wykonana z puszki.
Nawierciłem w niej otwory wiertłem 0,7mm i pomalowałem Gun Metalem.
W fortyfikacjach używane były płyty staliwne, posiadały różne rozmiary, grubości, oraz różne otwory przez które strzelano w zależności do jakiego typu broni były przeznaczone.
Widoczny przekrój postanowiłem wstępnie pomalować na zielono.
Jak widać budowla wymaga jeszcze dużego nakładu pracy.
Podczas prac nad wentylacją, postaram się opisać do czego służyły poszczególne pomieszczenia.
Podgląd wejścia.
Widok na wejście główne, a z lewej strony na wysokości drzwi początek głównego przewodu wentylacyjnego.
Przy wypustkach, w miejscach gdzie strop wychodzi poza obrzeże schronu, miały być zamontowane reflektory oświetlające w nocy przedpole fortu. Lecz jak większość wyposażenia nie zdążono ich zamontować.
Widok lewej ściany bojowej.
Widoczne rury służące do łączności optycznej z fortem Wąwóz.
Górna rura służyła do obserwacji a dolna do nadawania Morsem.
Przy stropie widać wyrzutnie rakiet oświetlających pole walki w nocy.
Wykonałem ją z igły 0,9 zakupionej w aptece.
Wymaga jeszcze malowania.
Tak to wygląda z bliska.
W wyższej wnęce umieszczony jest tłumik rury wydechowej układu silnika spalinowego, u mnie jeszcze niezamontowany, a poniżej drugie wyjście ewakuacyjne.
Lewa ściana bojowa pod "daszkiem" usytuowana jest strzelnica CKM-u
Widok przedniej ściany bojowej.
Na środku znajduje się wyjście ewakuacyjne. Trzeba go troszkę zdewastować, ponieważ właz podczas ataku na fort był pomalowany farbą podkładową w jasnym kolorze najprawdopodobniej pomarańczowym przez co było widoczne.
Niemiecka altyleria atakowała właśnie ten obszar fortu z działa Ppanc.
Przez te ataki został uszkodzony CKM.
Powoli uzbrajam fort.
Podstawka pod działo Ppanc, wykonana z blaszki aluminiowej.
Działo chwilowo zamontowane na podstawce (wózku).
Pozdrawiam jawkers.