ORP Jaskółka Haliński - pytanie
Moderator: kartonwork
- KHOT
ORP Jaskółka Haliński - pytanie
...zacząłem niedawno kleić sobie tenże model i nagle zonk. Po ścięciu pokładu ładnie przy linijce okazało się, że dwie części pokładu nie bardzo do siebie pasują...
Wyszło dokładnie coś takiego:
http://i6.photobucket.com/albums/y219/p ... 280004.jpg
Dwie części wycięte są równiutko, przyłożone na styk, a jednak nic nie pasuje. Nic dosłownie, ani obrys pokładu, ani białe pole od nadbudówki, ani linie szyn dla wózków minowych. Wygląda na to, że obie części są zupełnie przestrzelone w skali . Oczywiście części są oryginalne, prosto z wycinanki, nie ma mowy o skanach. Czy ktoś ma może ten model od Hala i mógłby sprawdzić czy u niego jest tak samo, czy może ja mam jakiś wybrakowany egzemplarz?
Wyszło dokładnie coś takiego:
http://i6.photobucket.com/albums/y219/p ... 280004.jpg
Dwie części wycięte są równiutko, przyłożone na styk, a jednak nic nie pasuje. Nic dosłownie, ani obrys pokładu, ani białe pole od nadbudówki, ani linie szyn dla wózków minowych. Wygląda na to, że obie części są zupełnie przestrzelone w skali . Oczywiście części są oryginalne, prosto z wycinanki, nie ma mowy o skanach. Czy ktoś ma może ten model od Hala i mógłby sprawdzić czy u niego jest tak samo, czy może ja mam jakiś wybrakowany egzemplarz?
Aż to dzisiaj sprawdzę, a jak się potwierdzi to kupię sobie Jaskółkę z MM. Opracowanie i autor podobnież ten sam.
Pół biedy jak to się okaże że druga część jest za szeroka, gorzej jak pierwsza za wąska.
Pół biedy jak to się okaże że druga część jest za szeroka, gorzej jak pierwsza za wąska.
W budowie: Halny;
- KHOT
...stara jaskółka z MM i Haliński to to samo (w wielkim skrócie). Nowa jaskółka z MM to zupełnie inne opracowanie, inny autor...
...kurde, miał być ładny standard, a tu doopa. Tak z pobieżnej przymiarki innych elementów wynika, że rufa jest ciut za duża, a dziób mocno za mały. Czuję, że czeka mnie przeskalowanie obu części. Bloody hell...
...kurde, miał być ładny standard, a tu doopa. Tak z pobieżnej przymiarki innych elementów wynika, że rufa jest ciut za duża, a dziób mocno za mały. Czuję, że czeka mnie przeskalowanie obu części. Bloody hell...
Pomierzyłem różnica jest rzędu faktycznie 1mm, Próbowałem sprawdzić jk to się ma do szerokości wręgi, ale one są lekko wypukłe. Myślę jednak że przy odrobinie sprytu można sobie z tym jakoś poradzić nawet w standardzie.
W budowie: Halny;