[Relacja] Powolna budowa DARU MŁODZIEŻY

wszystko o modelach kartonowych

Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork

Awatar użytkownika
bolo-ok

[Relacja] Powolna budowa DARU MŁODZIEŻY

• zaloguj się, by polubić ten post

Post autor: bolo-ok »

Pomimo że Garibaldi czeka jeszcze na dokończenie na warsztat wpłynął już następny statek, tym razem w stoczni "Dar Młodzieży" z GPM opracowany przez pana Jacka Braziuka. Na pierwszy rzut oka model wręcz przeraża ilością elementów, ale także jak najbardziej zachęca do budowy przejrzystymi rysunkami, dobrym drukiem no i przede wszystkim piękną sylwetką oryginału.
Poniżej okładka wraz z rysunkami:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Na początek poszedł oczywiście szkielet, podklejony 2 mm tekturą "zeżarł" kilkanaście nożyków przy wycinaniu :-)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
No i szczerze mówiąc na tym budowa kadłuba utknie na kilka miesięcy, kadłub ma być piankowany i szpachlowany, niestety warunki nie pozwalają mi aby to zrobić teraz, muszę z tym poczekać do cieplejszych dni wiosennych i wyemigrować z robota na działkę.
Na szczęście model jest tak zaprojektowany że z powodzeniem można się wziąć za budowę nadbudówek. Dodatkowo trwa już od paru tygodni deskowanie pokładu, robota żmudna bo pokład ma około 100 x 16 cm a moja deska z forniru olchowego ma wymiary 1 x 28 mm, jak komus się chce to niech policzy ile to mniej więcej desek. Na razie wydeskowana na oko około połowa pokładu. Metoda doskonale znana na tym forum- fornir + czarna nitka, po skończeniu oczywiście lakierowanie:
Tak powstają deski:
Obrazek Obrazek Obrazek
Przy okazji świąt będzie trochę wolnego w pracy, wtedy mam nadzieje dokończyć pokład.
W ten weekend zacząłem też nadbudówkę dziobową, pasowanie części idealne jak na razie, wszelkie ewentualne niedoróbki to raczej moje błędy:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bolo-ok

Kilka nowych drobiazgów:
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bolo-ok

Kolejne elementy na nadbudówce dziobowej, niestety szara farba mi się nieco "zblazowała" muszę kupić nową i poprawić tę szarą skrzynkę. Poza tym wszystko pięknie się klei, pasowanie super, naprawdę jak dotąd model klei się z dużą radością.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bolo-ok

Dziś zrobione niewiele, zaledwie poręcze przy nadbudówce:
Przy okazji mam pytanie, w jakim sklepie modelarskim w Poznaniu dostane drut 0.3 mm, 0,4 mm i podobne? Będę w przyszłą środę w Poznaniu ale niestety nie będzie tyle czasu żeby jeździć i szukać, więc chciałbym wiedzieć konkretnie. Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
bolo-ok

Dzisiaj chyba jakieś wywietrzniki, przynajmniej na to mi to wygląda:
Obrazek
I na razie to co udało się zrobić do tej pory:
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
bolo-ok

Powstała jakaś składana drabina, strasznie delikatny element, więc definitywny retusz dopiero po solidnym wyschnięciu kleju coby nic nie zniszczyć:
Awatar użytkownika
bolo-ok

Znalazłem wolną chwilę, więc powstał ponton:
Awatar użytkownika
bolo-ok

Powstała pierwsza winda łodziowa, oczywiście retusz będzie wykonany :-)
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Slaizer

Post autor: Slaizer »

ładnie Ci to idzie ;)
W budowie:
Christie 1921, HMS Victory, MM Chwilowa przerwa
Skończone:
Budynek bliźniaczy, 4TP (PZInż.140) MM
Awatar użytkownika
Pablo

Post autor: Pablo »

Pięknie, pięknie ale...
bolo-ok pisze:Powstała jakaś składana drabina, strasznie delikatny element, więc definitywny retusz dopiero po solidnym wyschnięciu kleju coby nic nie zniszczyć
Wnioskuję, że wszystkie te elementy zamontowałeś już na dobre. Obawiam się jednak, że później będziesz miał problem z montażem relingów na nadbudówkach. Kolejność powinna być odwrotna. Najpierw relingi potem reszta wyposażenia. Poza tym naklejenie nadbudówki na pokład wymaga obciążenia, więc możesz mieć z tym problem. Oprócz tego zbytnie nasycenie drobnicą na tym etapie budowy zarówno nadbudówek jak i pokładu może spowodować wiele uszkodzeń tej drobnicy podczas następnych etapów budowy.
ObrazekObrazekObrazek
ODPOWIEDZ