Strażacki Star 266 "Bonex" projekt własny
Moderatorzy: Tomasz D., laszlik, kartonwork
- Mariusz Kita
Strażacki Star 266 "Bonex" projekt własny
Witam !
Jako że zawodowo jestem związany z firmą wykonującą zabudowy strażackie postanowiłem zbudować model takiego pojazdu.W firmie "Bonex" w Kamienicy Polskiej koło Częstochowy opracowano orginalne nadwozie strażackie do podwozia samochodu terenowego Star 266, które nie powoduje utraty cech pojazdu terenowego, czyli zachowano odpowiednie ukształtowanie nadwozia i rozłożenie mas, zwłaszcza masy zbiornika z wodą, aby środek ciężkości pojazdu był możliwie jak najniżej.Ten rodzaj nadwozia jest budowany już kilka lat i zbudowano ponad sto takich pojazdów. Różnią sie one szczególowym wyposażeniem , zastosowaną pompą wody, które to elementy są montowane według życzenia klienta. W moim modelu wprowadzę prawie najbogatsze wyposażenie oraz pompę wody A-16 produkcji zakładów w Świdnicy. Zdjęcia orginalnych pojazdów można obejrzeć na stronie firmy http://bonex.pl/srednie.htm . No a teraz dość już przydługiego wstępu. Model będzie w całości malowany, sklejam go z wydruków atramentowych. Wykonuję wydruki kolorowe, aby wyłapać błedy w kolorystyce poszczególnych części. Skleiłem ramę pojazdu
oraz zawieszenie tylnych resorów
Obecnie model wygląda tak
Ciąg dalszy nastąpi.....
Jako że zawodowo jestem związany z firmą wykonującą zabudowy strażackie postanowiłem zbudować model takiego pojazdu.W firmie "Bonex" w Kamienicy Polskiej koło Częstochowy opracowano orginalne nadwozie strażackie do podwozia samochodu terenowego Star 266, które nie powoduje utraty cech pojazdu terenowego, czyli zachowano odpowiednie ukształtowanie nadwozia i rozłożenie mas, zwłaszcza masy zbiornika z wodą, aby środek ciężkości pojazdu był możliwie jak najniżej.Ten rodzaj nadwozia jest budowany już kilka lat i zbudowano ponad sto takich pojazdów. Różnią sie one szczególowym wyposażeniem , zastosowaną pompą wody, które to elementy są montowane według życzenia klienta. W moim modelu wprowadzę prawie najbogatsze wyposażenie oraz pompę wody A-16 produkcji zakładów w Świdnicy. Zdjęcia orginalnych pojazdów można obejrzeć na stronie firmy http://bonex.pl/srednie.htm . No a teraz dość już przydługiego wstępu. Model będzie w całości malowany, sklejam go z wydruków atramentowych. Wykonuję wydruki kolorowe, aby wyłapać błedy w kolorystyce poszczególnych części. Skleiłem ramę pojazdu
oraz zawieszenie tylnych resorów
Obecnie model wygląda tak
Ciąg dalszy nastąpi.....
- Mariusz Kita
Siemanos.
No no no, Mariusz świetnie, że to robisz, bo jak Ciebie znam to będzie to bardzo fajnie opracowane. Powodzenia życzę i może w Ustce dasz się pomacać z modelem
No no no, Mariusz świetnie, że to robisz, bo jak Ciebie znam to będzie to bardzo fajnie opracowane. Powodzenia życzę i może w Ustce dasz się pomacać z modelem
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - Niech karton będzie z Wami !!!
W pracy robię TO, a w domu TO. This is my OCCUPATION
W pracy robię TO, a w domu TO. This is my OCCUPATION
Mariusz mam pytanie. Zawsze zastanawiało mnie jak samemu opracowuje się model. W jakim programie rysujesz model czy może ręcznie ? Jak to jest z dokładnością elementów ? Chodzi mi o to czy projektujesz każdą pierdołkę czy rezygnujesz z jakiejś części ? Mnie odstrasza projektowanie modelu ze względu na te szczegóły, chciałbym pewnie każdą najdrobniejsza część przenieść do modelu,a to pewnie zajęłoby masę czasu.
A i jeszcze jedno pytanie. Przy projektowaniu poszczególnych elementów korzystasz z doświadczenia, że tak ma być, bo inni tak ten element wykonali czy stosujesz swoje pomysły na wykonanie danego elementu ?
A i jeszcze jedno pytanie. Przy projektowaniu poszczególnych elementów korzystasz z doświadczenia, że tak ma być, bo inni tak ten element wykonali czy stosujesz swoje pomysły na wykonanie danego elementu ?
- Mariusz Kita
Model projektuję w Corelu. A co do konkretów w projekcie: wszystko zależy od założenia jaki to ma być model - prosty czy "wypasiony". Ja rysuję tak szczególowo, aby najdrobniejsze elementy dało sie skleić. A co do doświadczenia - nigdy się na nikim nie wzoruję, byłby to plagiat. Każdą część projekuję po swojemu, na podstawie dostępnych mi materiałów. W przypadku tego modelu mam obfotografowane , obmierzone i obrysowane pięć egzemplarzy Stara 266, a także rysunki konstrukcyjne nadwozia, więc mam rozrysowany model maksymalnie wierny orginałowi.Haziaj pisze:Mariusz mam pytanie. Zawsze zastanawiało mnie jak samemu opracowuje się model. W jakim programie rysujesz model czy może ręcznie ? Jak to jest z dokładnością elementów ? Chodzi mi o to czy projektujesz każdą pierdołkę czy rezygnujesz z jakiejś części ? Mnie odstrasza projektowanie modelu ze względu na te szczegóły, chciałbym pewnie każdą najdrobniejsza część przenieść do modelu,a to pewnie zajęłoby masę czasu.
Pozdrawiam
- Mariusz Kita
- Mariusz Kita