[R] URSUS C45 i C451 - 1:25 na bazie MODELIKa
Moderatorzy: laszlik, kartonwork, Tomasz D.
[R] URSUS C45 i C451 - 1:25 na bazie MODELIKa
Witajcie,
znów długo nic nie powstawało z mojej strony, tak więc, aby zmotywować się do dokończenia tego projektu zakładam ten temat
Na bazie MODELIKa Nr 10/07 oraz posiłkując się rewelacyjnym modelem URSUSa z tego Forum, jak również wykorzystując całą masę zdjęć znalezionych w sieci postanowiłem wykonać oba początkowe modele ciągnika URSUS czyli C45 i C451. Sporo elementów jest zmienionych, przeprojektowanych lub stworzonych od podstaw w porównaniu z oryginalnym opracowaniem, zwłaszcza przednie zawieszenie, które było bardzo uproszczone. Modele będą mieć dwojakie koła: gumowe oraz stalowe.
Problem z tymi modelami jest taki, że jest wiele kombinacji części w modelach C45 i C451, starałem się to jakoś maksymalnie rozróżnić, planując m.in. wykonanie różnych kabin, foteli czy co akurat jasne - rozmieszeczenia oświetlenia.
Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Zapraszam do odwiedzin, a dzisiaj jedno zdjęcie na dobry początek: drążek do hamulca pomocniczego:
Pozdrawiam Serdecznie
znów długo nic nie powstawało z mojej strony, tak więc, aby zmotywować się do dokończenia tego projektu zakładam ten temat
Na bazie MODELIKa Nr 10/07 oraz posiłkując się rewelacyjnym modelem URSUSa z tego Forum, jak również wykorzystując całą masę zdjęć znalezionych w sieci postanowiłem wykonać oba początkowe modele ciągnika URSUS czyli C45 i C451. Sporo elementów jest zmienionych, przeprojektowanych lub stworzonych od podstaw w porównaniu z oryginalnym opracowaniem, zwłaszcza przednie zawieszenie, które było bardzo uproszczone. Modele będą mieć dwojakie koła: gumowe oraz stalowe.
Problem z tymi modelami jest taki, że jest wiele kombinacji części w modelach C45 i C451, starałem się to jakoś maksymalnie rozróżnić, planując m.in. wykonanie różnych kabin, foteli czy co akurat jasne - rozmieszeczenia oświetlenia.
Co z tego wyjdzie - zobaczymy. Zapraszam do odwiedzin, a dzisiaj jedno zdjęcie na dobry początek: drążek do hamulca pomocniczego:
Pozdrawiam Serdecznie
Ostatnio zmieniony czw lis 12 2015, 21:41 przez wk82, łącznie zmieniany 1 raz.
Moje relacje:
www.kartonwork.pl/forum/viewtopic.php?t=(XXXXX)
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
P. Kolei Wilanowskiej; BM-13 "Katiusza"
UKOŃCZONE:
Przyczepa PN 1,5 (8691); Schienenwolf (15903); H.L. Hunley (12780); Katapulta (12916); T-24 (13216); TKW (14149); Kapliczka (14675); Ł-34
W BUDOWIE:
Re: URSUS C45 i C451 - 1:25 na bazie MODELIKa
Oświadczam, że ja mu , temu URSUSU będę sie przyglądał.
Oświadczam, że ja również. Lubie takie robótki. Długo kazałeś czekać na coś nowego .
Rozumiem, że masz już dużo więcej zrobione, a ta jedna fotka to taki aperitif .
pzdr Grzegorz
Rozumiem, że masz już dużo więcej zrobione, a ta jedna fotka to taki aperitif .
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
gk
To ja oświadczam, że ja mu , temu URSUSU będę sie przygląda dwa razy bardziej!
To ja oświadczam, że ja mu , temu URSUSU będę sie przygląda dwa razy bardziej!
to ja spasuję, bo jak zaczniemy licytować to zrobimy najdłuższy wątek na KnW.
Oświadczam więc, że będę się przyglądał zawsze raz mniej niż SZAD
pzdr Grzegorz
Oświadczam więc, że będę się przyglądał zawsze raz mniej niż SZAD
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Dokładnie Grzegorzu Ale jeszcze za wcześnie, żeby pokazać większą całośćgk pisze:Rozumiem, że masz już dużo więcej zrobione, a ta jedna fotka to taki aperitif .
Pozdrawiam
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
Witajcie,
odcinek pt. "siedzenie kierowcy" - jeden z kllku problemów w modelu C45. O ile sprawa w C451 jest raczej jasna - fotel bardziej kanciasty, ze sprężynami pod siedziskiem i z solidnym oparciem - o tyle w C45 znalazłem co najmniej kilka różnych wersji, i pod względem kształtu, i pod względem rozmieszczenia otworów w siedzisku. Poza tym dochodzi do tego jeszcze trochę samoróbek, nie wspominając już o odrestauraowanych wersjach, których zdjęcia można znaleźć w sieci w przeważającej ilości. Potraktujmy więc moją wersję siedzenia jako dążenie do tej pierwotnej fabrycznej, a jak coś odbiega od zaplanowanego kształtu, to powiedzmy, że rolnik coś przy nim grzebał Wersja świeżo po malowaniu, więc później będzie wyglądać nieco lepiej
Pozdrawiam Serdecznie
odcinek pt. "siedzenie kierowcy" - jeden z kllku problemów w modelu C45. O ile sprawa w C451 jest raczej jasna - fotel bardziej kanciasty, ze sprężynami pod siedziskiem i z solidnym oparciem - o tyle w C45 znalazłem co najmniej kilka różnych wersji, i pod względem kształtu, i pod względem rozmieszczenia otworów w siedzisku. Poza tym dochodzi do tego jeszcze trochę samoróbek, nie wspominając już o odrestauraowanych wersjach, których zdjęcia można znaleźć w sieci w przeważającej ilości. Potraktujmy więc moją wersję siedzenia jako dążenie do tej pierwotnej fabrycznej, a jak coś odbiega od zaplanowanego kształtu, to powiedzmy, że rolnik coś przy nim grzebał Wersja świeżo po malowaniu, więc później będzie wyglądać nieco lepiej
Pozdrawiam Serdecznie
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
Napisz z czego i jak wykonałeś ten durszlak. Tłoczony czy z pasków i szlifowany ? Fajnie wygląda.
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
pzdr Grzegorz
ZŁO SQUAD
ZŁO SQUAD
Witam,
Świetny temat, elementy, które przedstawiłeś jak po wyjściu z uwczesnego Ursusa.
A to dla tych, którzy chcą poczytać o konstrukcjach, których modele tu powstają: http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/t ... cz-ii.html
pozdrawiam
Mirek
Świetny temat, elementy, które przedstawiłeś jak po wyjściu z uwczesnego Ursusa.
A to dla tych, którzy chcą poczytać o konstrukcjach, których modele tu powstają: http://www.konstrukcjeinzynierskie.pl/t ... cz-ii.html
pozdrawiam
Mirek
Niestety Grzegorzu ciężko będzie mi pokazać co do milimetra element, z którego powstało siedzenie, gdyż po prostu nie chcąc tracić czasu rysowaniem go na komputerze, naszkicowałem go ołówkiem na kartonie, wyciąłem i skleiłem. Siedzisko powstało mniej więcej z takiego elementu jaki naszkicowałem poniżej, skleiłem go cyjanoakrylem i troszkę podszlifowałem wewnątrz i zewnątrz.gk pisze:Napisz z czego i jak wykonałeś ten durszlak. Tłoczony czy z pasków i szlifowany ?
"Wywinięte" krawędzie to przyklejony igielit z przewodu telefonicznego (bez drucika). Otwory wybiłem na sam koniec, już po szlifowaniu. Potem podkład (szara Pactra), znów odrobinę szlifowania i zielony Humbrol.
Dzięki Panowie i pozdrawiam serdecznie
Moje relacje:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE:
UKOŃCZONE:
W BUDOWIE: